EP v odbojki: gostitelji brez četrtfinala - Srbi odpihnili Dance, Bolgari s težavo Poljake

Nastop v četrtfinalu EP si je z zmago nad Nizozemsko zagotovila Italija, napredovali tudi olimpijski prvaki Rusi.

Objavljeno
24. september 2013 22.35
Denmark Volleyball
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Aarhus, Gdansk - Medtem ko so si štiri moštva (Finska, Belgija, Francija in Nemčija) s prepričljivimi predstavami v predtekmovanju že zagotovila nastop v četrtfinalu evropskega prvenstva, ki ga gostita Danska in Poljska, so si vstopnico med osem najboljših zagotovile še Italija, Srbija, Rusija in Bolgarija.

V Aarhusu so Italijani s 3:1 premagali Nizozemsko, ki je s tekmovanja izločila slovenske odbojkarje. Največ, 20 točk, je dal Luca Vettori. Azzurri so sicer zapravili vodstvo v prvem nizu, a toliko prepričljiveje dobili naslednje tri. V nadaljevanju se bodo srečali s Finsko. Srečanje bo še posebej zanimivo za selektorja Maura Berruta, ki je »Suomije« vodil med leti 2005 in 2010.

V četrtfinale se je na popoldanski tekmi v Gdansku uvrstila tudi Rusija. Olimpijski prvaki so bili s 3:0 boljši od Slovaške, ki je dvoboj bolje začela. Rusi so v začetku še iskali ritem, na koncu pa si po zelo izenačenem in napetem dvoboju le priigrali nastop med najboljšo osmerico. Tam jih čakajo Francozi. Najboljši je bil s 17 točkami Nikolaj Pavlov.

V večernem dvoboju je v četrtfinale napredovala še Srbija, ki po slabem začetku in presenečenju Slovenije, melje pred seboj. S 3:0 je prepričljivo odpihnila gostitelje Dance, ki jim ni mogel pomagati niti razpoloženi Mads Hartmann Ditlevsen z doseženimi 15 točkami.

Bolj napet je bil večerni dvoboj v Gdansku. Poljaki in Bolgari so uprizorili pravo odbojkarsko poslastico. Poljska je osvojila prva dva niza, a je bila v nadaljevanju tesne tekme nekoliko boljša Bolgarija in po petih nizih zmagala s 3:2. Blestel je zlaszi Cvetan Sokolov, ki je za zmago svojega moštva prispeval kar 35 točk.

Bolgare v četrtfinalu čaka Nemčija, Srbijo pa Belgija.

EP v odbojki:

Osmina finala:

Torek, 24. september:

Aarhus:

Italija - Nizozemska 3:1 (-24, 18, 21, 18)

Srbija - Danska 3:0 (17, 17, 22)

Gdansk:

Rusija - Slovaška 3:0 (20, 24, 21)

Poljska - Bolgarija 2:3 (-22, -22, 20, 24, 16)

Četrtfinale:

Sreda, 25. september:

Aarhus:

Belgija - Srbija (17.00)

Finska - Italija (20.00)

Gdansk:

Francija - Rusija (17.00)

Nemčija - Bolgarija (20.00)