EP v odbojki: še drugi poraz, Slovenci izpadli

Slovenci po porazu z Nizozemci končali nastope na EP, saj so v skupini C v repešaž napredovali tudi branilci naslova Srbi.

Objavljeno
22. september 2013 11.32
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Herning - Slovenski odbojkarji so na evropskem prvenstvu na Danskem in Poljskem izpadli že po prvem delu. Po uvodni senzacionalni zmagi nad branilci naslova Srbi so izbranci selektorja Luke Slabeta še drugič zapored pokleknili, po Fincih so jih s 3:1 odpravili še Nizozemci, ki so si s tem zagotovili repešaž. Naši fantje po drugem porazu niso imeli več škarij in platna v svojih rokah, računali so lahko zgolj na pomoč Finske, ki bi morala premagati Srbijo, kar pa se ni zgodilo. Branilci naslova so bili namreč boljši s 3:0 in so se prav tako skozi stranska vrata prebili v repešaž, Slabetovi izbranci pa so pospravili kovčke in se po hitrem postopku vrnili v domovino.

Hitro prednost +6 Slovenci zadržali do konca niza

Slovenski selektor Luka Slabe je presenetil z izborom udarnega korektorja, saj je pred Mitjo Gasparinijem prednost dobil Alen Šket, ki mu proti Fincem nikakor ni steklo. Nizozemci so začeli v pričakovani postavi s kar petimi dvometraši, le sprejemalec Jelte Maan je v višino meril le 190 cm. Naši fantje so dobro začeli, na krilih Šketa, ki je hitro vpisal tri točke, in Alena Pajenka, ki je dodal blok in as, so si zagotovili vodstvo s 6:3, Benne je vzel polminutni odmor. Ni pomagalo, Slovenci so odšli na prvi tehnični odmor s petimi točkami zaloge: Šket je bil že pri štirih točkah, Pajenk pri treh. Nizozemci so bili šepavi pri sprejemu, kar jim je otežilo izvedbo in zaključek napada. Razlika je narasla na +6, pri tekmecih je bil iz igre odrezan korektor Niels Klapwijk. Po 19:12 so naši fantje nekoliko zaspali, nasprotniki so na servis Maana vknjižili tri zaporedne točke, a je Slabe še pravočasno ustavil njihov nalet. V končnici so izkoristili drugo zaključno žogo na račun napake pri začetnem udarcu blokerja Wytzeja Kooistre.

Kar pet blokov Nizozemcev v drugem nizu

V uvodnem nizu je Klapwijk izkoristil le dve od devetih žog, ki so letele nanj. Tudi drugi del so bolje začeli Slovenci, ki so ušli s 6:4, nato pa so tekmeci s tremi zaporednimi bloki na tehnični odmor odšli z dvema točkama zaloge, dvakrat je bil pri mreži uspešen najnižji Nizozemec Maan. Na korektorskem mestu je Klapwijka zamenjal dosti nižji Robin Overbeeke (197 cm). Ko je Bennejeva vrsta vodila že s 12:9, je Slabe vzel polminutni odmor, kar se mu je obrestovalo, saj sta bila tekmeca že na 14. točki spet poravnana, pri Nizozemcih je sprejemalca Jeroena Rauwerdinka zamenjal Thijs Ter Horst. Po drugem tehničnem odmoru so nasprotniki spet ušli na +3 (19:16), Slabe je vnovič izkoristil polminutni odmor. Poskusil je tudi z logičnima menjavama, na korektorskem položaju je Šketa zamenjal Mitja Gasparini, pri sprejemu Klemna Čebulja Andrej Flajs. Ni pomagalo, Nizozemci so zadnjo točko v nizu vknjižili z blokom Kooistre na prvi tempo Matevža Kamnika.

Na krilih Overbeekeja oranžni zrežirali zasuk

V drugem nizu so oranžni zmogli kar pet blokov, pri Slovencih pa je kljub odličnemu sprejemu šepal napad. V tretji del so bolje štartali Nizozemci, Slovence je nad gladino s tremi zaporednimi točkami držal Gasparini. Po asu Pajenka so naši fantje prešli v vodstvo in ga zadržali do prvega tehničnega odmora. Do drugega je bil izid že trinajstkrat izenačen, s točko zaloge so šli v zadnji del niza Bennejevi izbranci, pri katerih se je razigral levoroki Overbeeke. Po asu Maana je bil Slabe prisiljen vzeti odmor, kmalu zatem pa še drugič, saj je Nizozemska z delnim izidom 4:0 pobegnila na 19:15. Ko je naložila še dodatno točko več prednosti, je zadišalo po tem, da je slovenska barka potopljena. A Slabetovi fantje se niso predali, na krilih Gasparinija in Klemna Čebulja so bili le še točko zadaj, Benne je drugič prekinil igro z odmorom. Slovenski selektor je v igro poslal rezervnega podajalca Gregorja Ropreta, ki pa je z dvojno žogo tekmecu dovolil, da je izkoristil že prvo zaključno žogo. Urnaut v tem delu ni dosegel niti točke.

Niti vodstvo s 14:10 Slovencem ni zadoščalo

Četrti del so z odličnimi začetnimi udarci Pajenka bolje začeli naši fantje (5:3), na prvi tehnični odmor so odšli s prednostjo +3. Po njem so razliko še oplemenitili (14:10), po dveh zaporednih točkah tekmecev pa je bil Slabe prisiljen prekiniti njihov nalet s pol minute odmora. Benne je zadel žebljico z glavico z menjavo podajalca, mladega Abdelaziza je nadomestil z desetletje starejšim Nicom Freriksom, ki je odlično razigral levorokega korektorja Overbeekeja, ki je bil zaslužen, da sta bili ekipi spet blizu. Nobeden od tekmecev se ni več odlepil za več kot dve točki, pri 20:20 je bil izid spet poravnan. Nato je Freriks najprej rešil čudežno žogo, zatem pa s šikom še popeljal svojo ekipo v vodstvo s 23:22. Po dveh zaporednih točkah Overbeekeja so bili Slovenci na kolenih, iz tekme so odšli praznih rok.

Maan in Overbeeke moža odločitve

Pri Nizozemcih je v vseh pogledih blestel »malček« Jelte Maan s čvrstim sprejemom, kar 56-odstotno napadalno učinkovitostjo ter s po dvema blokoma in asoma. Jeziček na tehtnici je bila menjava korektorja po prvem nizu, levičar Robin Overbeeke je razstrelil tekmečevo obrambo s kar 61-odstotnim izkoristkom v napadu, pri čemer domala ni delal napak. Pravočasno je Edwin Benne tudi zamenjal podajalca, prekaljeni Nico Freriks je v končnici umiril igro in tudi dosegel ključno točko. Pri sprejemu je bil brezmadežen izjemno visoki libero Gijs Jorna (198 cm), pri mreži pa je kraljeval izkušeni 209 cm visoki orjak Wytze Kooistra.

Le začetni udarec na slovenski strani

Med vsemi statističnimi parametri sta bila na slovenski strani le začetni udarec in manjše število napak, medtem ko so bili pri sprejemu in posledično v napadu ter pri bloku malenkostno uspešnejši tekmeci, ki so v ključnih trenutkih znali unovčiti izkušnje. Pri nas je bil v raznovrstnosti najbolj uspešen Alen Pajenk, ki je prispeval po tri bloke, ase in točke v napadu, razmeroma malo napak sta naredila tudi oba korektorja Alen Šket in Mitja Gasparini. Tine Urnaut je vrhunsko sprejemal, a bil kanček premalo učinkovit v napadu, pohvaliti pa tokrat velja mladega Klemna Čebulja, ki resda ni optimalno opravil svojega dela pri sprejemu, a si po drugi strani ni privoščil nobenega spodrsljaja, medtem ko je bil v napadu med vsemi Slovenci najbolj učinkovit.

SLOVENIJA : NIZOZEMSKA 1:3 (25:19, 19:25, 22:25, 23:25)

Herning, dvorana Jyske Bank Boxen, gledalcev 850, sodnika Labasta (Češ) in Ivanov (Bol).

Slovenija: Pajenk 9 točk (3 napad + 3 asi + 3 bloki), Šket 8 (8+0+0), Kamnik 7 (3+0+4), Plot (L), Vinčič, Urnaut 11 (10+0+1), Čebulj 16 (13+1+2) - prva postava; Flajs, Gasparini 11 (11+0+0), Ropret 1 (1+0+0); J. Pokeršnik in Vidič nista igrala.

Nizozemska: Abdelaziz 2 (2+0+0), Maan 14 (10+2+2), Jorna (L), Rauwerdink 5 (5+0+0), Kooistra 9 (5+0+4), Klapwijk 2 (2+0+0), Koelewijn 10 (7+0+3) - prva postava; Freriks 2 (1+0+1), Ter Horst 4 (3+0+1), Overbeeke 20 (19+0+1); Van Garderen in Bontje nista igrala.

Najboljša: Alen Pajenk (Slovenija); Jelte Maan (Nizozemska).

Napad (v %): 47:49; sprejem (v %): 58:61; asi: 4:2; bloki: 10:12; napake: 24 (15 servis + 2 sprejem + 7 napad) : 28 (17+4+7).

 

FINSKA : SRBIJA 0:3 (20:25, 23:25, 15:25)