EP v odbojki: Srbija v polfinalu proti Rusiji

Znani so polfinalisti EP v odbojki. V prvem polfinalu Srbija z Rusijo, v drugem Italija z Bolgarijo.

Objavljeno
25. september 2013 21.42
Denmark Volleyball European Championship
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Aarhus, Gdansk - Na evropskem prvenstvu v odbojki, ki ga gostita Danska in Poljska, so že znani polfinalisti. V prvem polfinalu se bosta pomerili Srbija in Rusija, v drugem pa Italija in Bolgarija.

Srbija je v četrtfinalni tekmi s 3:1 premagala Belgijo in se uvrstila med najboljšo četverico. Konec tedna bo tako branila naslov iz leta 2011. Belgija je v zadnjem nizu zapravila pet žogic za obstanek v igri. Srbi so si nadaljevanje zagotovili z izdatno pomočjo Aleksandra Atanasijevića, ki je dosegel kar 29 točk.

Bolgarija je v drugem četrtfinalu v Gdansku s 3:1 ugnala Nemčijo in se ji tako oddolžila za poraz v predtekmovanju (2:3). Tako kot na razburljivi tekmi s Poljsko je v bolgarski vrsti blestel Cvetan Sokolov z 29 točkami.

Rusija je v četrtfinalnem dvoboju s Francijo (3:1) veljala za favorita in v tem slogu tudi začela obračun. Z odličnimi bloki je ustavljala nasprotnike, ki pa so se vseeno dostojno borili, držali priključek ter tudi osvojili drugi niz. Toda Rusi so nato prestavili v višjo prestavo, z Nikolajem Pavlovom na čelu pa jih ni bilo več mogoče ustaviti. Prvi zvezdnik ekipe je dal 18 točk, za Francijo jih je 22 dosegel Earvin Ngapeth.

»Tekma je bila težka, toda izkazalo se je, da smo vendarle boljši od Francije. Imeli smo nekaj težav, a uspelo nam je v polfinale. Je pa Francija pokazala odlično predstavo in bo v prihodnosti gotovo ena najbolj kakovostnih ekip na svetu,« je po zmagi povedal ruski kapetan Sergej Makarov.

Četrtfinalni dvoboj med Finsko in Italijo (3:1) je navdušil navijače v Aarhusu. Bronasti z lanskih OI v Londonu so si polfinalno vstopnico zagotovili potem, ko so že zaostajali za niz. Finska je na čelu z Urpom Sivulo, ki je dal 22 točk, Italiji povzročala veliko preglavic, a sta Ivan Zajcev in Luca Vettori (18 in 17 točk) dobro vračala in zagotovila derbi z Rusijo.

»Spet smo morali spremeniti začetno postavo, to pa je močno vplivalo an našo igro v prvem nizu. morali smo najti pravi ritem. V drugem nizu smo se nato le zbrali in igrali zelo dobro. Zelo sem vesel, da smo se uvrstili med najboljše štiri ekipe na prvenstvu,« je povedal selektor Italije Mauro Berruto, ki je kar nekaj let vodil tudi finsko izbrano vrsto.

Zaključni del prvenstva bo gostil København. Prvi polfinale med Italijo in Rusijo bo na sporedu v soboto ob 15.00. Drugi polfinale med Srbijo in Bolgarijo bo na sporedu ob 18.00.

Četrtfinale:

Aarhus:

Finska - Italija 1:3 (23, -20, -22, -22)

Belgija - Srbija 1:3 (-22, 22, -28, -18)

Gdansk:

Francija - Rusija 1:3 (-17, 17, -22, -21)

Nemčija - Bolgarija 1:3 (28, -25, -22, -20)

Polfinale:

Sobota, 28. september:

København:

Srbija - Rusija (15.00)

Italija - Bolgarija (18.00)

Finale:

Nedelja, 29. september:

København:

Tekma za 3. mesto (15.00)

Finale (18.00)