Savšek zaradi dotika ostal brez brona na EP

V finalu EP v slalomu na divjih vodah v Tacnu so danes nastopili še Luka Božič, Anže Berčič, Eva Terčelj in Urša Kragelj. 

Objavljeno
04. junij 2017 13.45
Posodobljeno
04. junij 2017 13.45
Tacen EP
J. P.
J. P.

Tacen - Evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah na tacenskih brzicah se je za slovenski tabor zaključilo s finalom kanuistov, v katerem je bilo pričakovati odličje, predvsem od predlanskega šampiona stare celine Benjamina Savška. Ko je kot zadnji priveslal v cilj, so se navijači ob progi že veselili brona, a žal zgolj za nekaj minut. Za zeleno mizo so mu namreč prisodili kazenski pribitek dveh sekund, dotaknil se je osmih vratc, s čimer je moral predse za debelo sekundo spustiti Slovaka Michala Martikana, sam pa se zadovoljiti s četrtim mestom in zaostankom 5,94 sekunde za najhitrejšim. 

Beni si je v polfinalu z najboljšim dosežkom pripravil odlično izhodišče, se tudi finala, kot je sprva (tudi še ob prihodu v cilj) kazalo, lotil brezhibno, a očitno nekoliko preveč previdno. Najprej je izgledalo, da si ni privoščil nobenega dotika vratc, vseeno pa za 3,94 sekunde zaostal za Slovakom Alexandrom Šlafkovskym (88,92), ki je ubranil lansko zlato. Z odličjem srebrnega leska se je kljub dvema sekundama kazenskega pribitka okitil Švicar Thomas Köchlin (+ 2,71). Nato so domačemu asu k rezultatu prišteli še dve sekundi in odličje bronastega leska je splavalo po vodi ... 

Že prvo merjenje vmesnega časa je dalo vedeti, da bo Beni težko še drugič postal evropski prvak. Za hitrim Slovakom je namreč tedaj zaostajal za 1,83 sekunde, nato pa v preostalih dveh sektorjih na brzicah pustil še po približno sekundo, kar je v cilju zadostovalo za tretje mesto, četrtega Slovaka Michala Martikana je odpravil za skoraj sekundo. Ko je svoje opravila še žirija, sta tekmovalca zamenjala mesti. Veliko smolo je imel tudi Luka Božič, ki je bil v polfinalu drugi, v finalu pa si je pri rdečih štirinajstih vratcih prislužil 50 sekund kazenskega pribitka, si pozneje nabral še en dotik in z ogromnim zaostankom obtičal povsem pri repu finalistov (55,09). Brez kazni bi bil bronast. Anže Berčič je s štirimi sekundami »dodatka« pristal na devetem mestu (+ 10,99).

»Ta dotik me je res presenetil, bil sem stoodstoten, da ga nisem naredil. Vem, da sem bil blizu, ampak vratc nisem udaril, izognil sem se jim zadnji trenutek. Prepričan sem bil, da sem veslal z ničlo, a ocenili so dotik, možnosti pritožbe pa nismo imeli. Škoda, bom pa kdaj drugič skušal priti še višje. Na koncu velikokrat odločaj sodniške odločitve. Žal uradni izidi še niso znani, ki prideš v cilj. Tekmovalec se dostikrat veseli prehitro, kar se mi je zgodilo že na svetovnem prvenstvu, ko sem bil 20 minut šampion, nato pa so tekmecu odvzeli dve sekundi. Take stvari se dogajajo. Vožnje dodatno pregledajo z videoposnetki, ne ozirajo se več toliko na sodnike ob vratcih,« je zmajeval z glavo Savšek.

Kajakašice brez možnosti za odličja

Še pred kanuisti je finalni izziv čakal kajakašice, med njimi tudi dve Slovenki, Evo Terčelj in Uršo Kragelj, ki pa sta bili dopoldne prepričljivejši v polfinalu. Ko je šlo popoldne za odličja, nista mogli poseči v boj za najvišja mesta, temveč sta končali pri repu deseterice. Eva je bila z dotikom šestih vratc in zaostankom 8,19 sekunde osma, branilka lanskega srebra Urša je končala tik za njo, z brezmadežno, toda nekoliko prepočasno vožnjo (v srednjem delu jo je enkrat odneslo nekoliko prenizko) je zamudila 9,18 sekunde. 

Tretja slovenska zastopnica Ajda Novak ni v polfinalu ugnala nobene od tekmic, s kar 54 sekundami kazenskega pribitka je obtičala na dvajsetem mestu. Zmage se je veselilo avstrijsko kajakaštvo: Corinna Kühnle, ki je bila najhitrejša tudi že v polfinalu, v finalu pa se je dotaknila osmih vratc, je Italijanko Stefanie Horn, eno od štirih finalistk brez kazenskega dotika, pustila za seboj za sekundo in stotinko. Na zmagovalni oder je z 1,57 sekunde zaostanka stopila še Francozinja Marie-Zelia Lafont, ki si je privoščila dve sekundi kazenskega pribitka. 

POTEK POLFINALA

Od slovenske šesterice, ki se je zadnji dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah spoprijela s tacenskimi brzicami, so se v popoldanski finale prebili kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič ter kajakašici Eva Terčelj in Urša Kragelj, prekratka je bila le zgolj Ajda Novak, v polfinalu dvajseta. 

Predlanski evropski prvak Savšek je bil v polfinalu najhitrejši med vsemi, Božič, minula leta bolj znan iz kanuističnega dvojca s Sašem Taljatom, pa se mu je z 99 stotinkami zaostanka med vsemi še najbolj približal. Berčič je bil po dotiku deveti s skoraj petsekundno zamudo. 

V konkurenci kajakašic, ki so odprle sklepni dan prvenstva, je Terčeljeva postavila tretji polfinalni čas z 2,67 sekunde zaostanka za zmagovalko, Avstrijko Corinno Kühnle, Kragljeva je bila z enim dotikom na sedmem mestu 4,53 sekunde zadaj, izpadla pa je Novakova, ki si je privoščila kar 54 kazenskih sekund, skupno pa nabrala 70,13 sekunde zaostanka.

IZIDI

Moški, C1

1. Alexander Šlafkovsky (Slk) 88,92 (0)
2. Thomas Köchlin (Švi) + 2,71 (2)
3. Michal Martikan (Slk) 4,90 (2)
4. Benjamin Savšek (Slo) 5,94 (2)
9. Anže Berčič (Slo) 10,99 (4)
10. Luka Božič (Slo) 55,09 (52)

Ženske, K1

1. Corinna Kühnle (Avs) 95,37 (2)
2. Stefanie Horn (Ita) 1,01 (0)
3. Marie-Zelia Lafont (Fra) 1,57 (2)
8. Eva Terčelj (Slo) 8,19 (2)
9. Urša Kragelj (Slo) 9,18 (0)
20. Ajda Novak (Slo)