Evropski atletski rekordi morda ne bodo več veljali

Predlog predvideva, da bi nove rekorde priznali le, če bi jih športniki dosegli na mednarodnih tekmovanjih.

Objavljeno
01. maj 2017 21.58
ATHLETICS-CORRUPTION-IAAF-COE-WORLD-2021-FILES
A. V., STA
A. V., STA
Pariz - Evropski atletski svet je sporočil, da bodo v boju proti prepovedanim sredstvom v športu posegli po dramatičnem koraku in morda izničili vse evropske rekorde v atetiki. Predsednik sveta Svein Arne Hansen je dejal, da gre za revolucionarno zamisel.

"Dosežki, ki jih zmore človeško telo, so najbolj navdušujoči na področju športa, toda če niso verodostojni, nimajo pomena," je dejal Hansen po sestanku sveta konec tedna v Parizu. "Nedvomno gre za radikalno potezo, toda tisti, ki imamo radi atletiko, smo naveličani sumničenj, ki spremljajo vsak rekordni dosežek."

Predlog predvideva, da bi nove rekorde priznali le, če bi jih športniki dosegli na mednarodnih tekmovanjih, potem ko bi opravili vse ustrezne teste, s katerimi bi dokazali "čistost" dosežka.

Evropski atletski svet bo predlagal, da bi določili datum, po katerem bi začeli rekorde obravnavati na novo. Stare oziroma tiste, ki veljajo zdaj, pa naj bi umaknili na poseben seznam "starih rekordov".

Predlog bodo avgusta posedovali krovni atletski zvezi IAAF. Predlogu je naklonjen tudi predsednik te organizacije Sebastian Coe, ki se je tudi udeležil sestanka v Parizu. "Všeč mi je. Poudarja, da moramo sami nekaj storiti za boj proti dopingu in tehnologija je zdaj precej boljša, kot je bila pred desetimi ali 15 leti," je dejal Coe.