Fabjanovi aduti v boj za 43. slovensko kolajno

EP v judu: danes na tatamiju Matjaž Trbovc in Adrian Gomboc, jutri olimpijska prvakinja Tina Trstenjak.

Objavljeno
20. april 2017 02.07
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Koliko kolajn bodo v domovino prinesli slovenski judoisti in judoistke, ki bodo od danes do sobote aktivni na evropskem prvenstvu v Varšavi? To je ključno vprašanje, saj se zdi, da so izbranci selektorja Marjana Fabjana tudi na Poljskem prepričani o svojem visokem dosegu. 

»Naš osnovni cilj je najmanj ena kolajna. V zadnjih letih smo vselej merili visoko, ne vem, zakaj bi si tokrat letvico postavljali nižje. Če bi se vrnili v Slovenijo brez kolajne, bi bil to gotovo neuspeh za vse nas,« je potrdil Fabjan, tvorec večine uspehov slovenskega juda v zadnjih letih. Očitno bi bilo lahko podobno tudi na Poljskem. Kar šest od osmih članov reprezentance prihaja iz Fabjanovega celjskega kluba Sankaku, Andreja Leški in Martin Hojak zastopata barve JK Bežigrad. »Prav vsak med njimi lahko ob dobri dnevni formi meri na kolajno, četudi se zdi to navidez zelo oddaljeno vsaj za nekatere,« je dodal Fabjan.

Turnir bo potekal od danes do nedelje v varšavski dvorani Torwar, toda Slovenci bodo končali prvenstvo že v soboto, saj jih ne bo na nedeljskih ekipnih tekmah. Najmanj možnosti za kolajno naj bi imeli prav prvi dan šampionata, ko bosta razkrila svoje znanje Matjaž Trbovc (do 60 kg) in Adrian Gomboc (do 66 kg). Oba sta Fabjanova varovanca iz kluba Sankaku. Višje naj bi kotiral Gomboc, 22-letnik iz Rakičana, ki že lep čas vadi v Celju; Gomboc je 6. nosilec v svoji kategoriji, v kateri zaseda (evropski) vrh izraelski judoist Flicker Tal. Trbovca ni med nosilci, zato ga čaka na poti do morebitne kolajne vsaj na papirju zahtevnejši izziv. V njegovi kategoriji naj bi bil najboljši azerbajdžanski borec Orhan Safarov.

»Rad imam presenečenja. Prav vsi naši aduti lahko presenetijo,« je pospremil fanta v današnji boj Fabjan, ki vendarle pričakuje največ od petka, ko se bodo predstavili Martin Hojak in kar tri dekleta, med njimi tudi najbolj vroče slovensko železo v poljskem ognju. »Tina Trstenjak ni optimalno pripravljena, toda tudi v takšni formi lahko poseže zelo visoko in se bori za najvišja mesta,« je prepričan Fabjan, formalno strokovni direktor slovenske reprezentance. Trstenjakova je v svoji kategoriji (do 63 kg) absolutna favoritinja za zmago. Ob naslovu olimpijske prvakinje ima na svojem računu vrsto zmag na drugih tekmovanjih, v judoističnem miljeju velja za eno najboljših judoistk na svetu v absolutni razvrstitvi. Tudi drugi petkovi tekmovalki sodita med nosilke: Andreja Leški (do 63 kg) je v isti kategoriji kot Trstenjakova na 7. mestu, Anka Pogačnik (do 70 kg) kotira na tretjem mestu in torej sodi krog favoritinj za kolajno.

Slovenci bi lahko nadgradili morebitni petkov podvig tudi v soboto, ko se bosta predstavila najtežja judoistka in judoist. Mihael Žgank (do 90 kg) je uvrščen na tretje mesto med udeleženci turnirja v Varšavi, Klara Apotekar (do 78 kg) pa na peto. Fabjan je torej sestavil spodobno in ambiciozno reprezentanco kljub nekaterim odpovedim predvsem mlajših judoistov in izpada izkušenih Rokija Drakšiča in Anamari Velenšek, ki sta na prvenstvih stare celine že osvajala kolajne. Slovenci so do lanskega EP v Kazanu osvojili 42 kolajn, na slehernem turnirju po Mariboru 2002 so osvojili najmanj eno.

Med njimi je bila najuspešnejša Lucija Polavder (nad 78 kg), ki je na prvenstvih stare celine osvojila kar osem kolajn. Prvo v Düsseldorfu 2003, bronu iz Nemčije je dodala še tri tretja mesta na turnirjih '06, '07 in '08, leta 2010 pa se je prvič zavihtela na vrh na Dunaju. Temu dosežku je primaknila še bron, srebro in za konec zlato leta 2013 na EP v Budimpešti.