Fanatični Japonci prvi spravili slovenske odbojkarje na kolena

Izbranci selektorja Slobodana Kovača so v petem dvoboju drugega razreda svetovne lige izgubili z 2:3, a ostajajo vodilni.

Objavljeno
10. junij 2017 16.54
J. P.
J. P.

Takasaki - Slovenski odbojkarji so morali v petem dvoboju drugega kakovostnega razreda svetovne lige prvič na kolena. Potem ko so včeraj oddali prvo točko Korejcem (3:2), so bili danes zanje usodni gostitelji drugega turnirja v Takasakiju Japonci, ki so s fanatično borbenostjo izvlekli zmago s 3:2. Jutri dopoldne, že ob 8.40 po srednjeevropskem času, čaka izbrance selektorja Slobodana Kovača zadnji izziv drugega tekmovalnega vikenda - edina evropska tekmica Turčija, ki je morala že včeraj prav tako priznati premoč navdahnjenim domačinom, ki so ponovno leteli na krilih 6500 glasnih navijačev na tribunah nabito polne Arene Takasaki.

Pri Japoncih je šibka točka večine azijskih moštev, torej višina, še najbolj očitna, saj imajo v povprečju še nižjo postavo kot Korejci. Toda izkušeni selektor, Francoz Philippe Blain, ki je bil tudi med kandidati za naslednika Andree Gianija na slovenski klopi, je poskrbel, da so njegovi izbranci ta primanjkljaj izničili z zares neverjetno igro v obrambi, ki je z brezkompromisnostjo in živalsko borbenostjo, kakršnih evropske zasedbe ne premorejo, le redko pustila žogi pot na tla brez dotika. Že v uvodnem nizu, ki so ga gostitelji izvlekli sebi v prid, je bilo jasno, da čaka podprvaka stare celine izjemno zahtevna naloga. Dvakrat je sicer izid v nizih izenačil, v »podaljšku« pa se ni več izšlo.

Zadnji niz so bolje začeli Japonci, ki so hitro ušli s 3:1, dve točki zaloge zadržali do menjave strani, v končnico pa krenili z minimalno prednostjo 11:10. Tedaj je k začetnemu udarcu stopil korektor Mitja Gasparini in poskrbel za delni izid 3:0, dve zaporedni točki sta z enojnima blokoma slovenski izbrani vrsti zagotovila podajalec Dejan Vinčič in sprejemalec Klemen Čebulj. A tudi na to so imeli gostitelji odgovor. Po zaostanku z 12:14 je na servisno črto stopil Masahiro Janagida in primazal dva asa, s katerima se je njegovo moštvo dokopalo do prve zaključne žoge, ki je ni izkoristilo, drugo pač - po napadu Šuza Jamade se je žoga od bloka odbila v avt in nepopisno rajanje v dvorani se je lahko začelo.

V drugem kakovostnem razredu tako ni več neporaženih ekip, je pa Kovačeva četa kljub le eni osvojeni točki zadržala vodilno mesto na razpredelnici. Našim fantom ni pomagalo niti enajst blokov (tekmec je zmogel štiri manj), ko pa so pobudo z začetnega udarca prepustili gostiteljem (razmerje v asih 8:6 v korist zmagovalcev). Pri Japoncih je izstopal Janagida z 19 točkami ob kar 58-odstotno uspešnem napadu in s petimi asi, v vrstah poražencev je Čebulj prispeval 22 točk, od tega štiri z asi in tri z bloki, Gasparini jih je dodal 20 ob 61-odstotnem napadalnem izkoristku.

JAPONSKA : SLOVENIJA 3:2 (22, -17, 18, -22, 15)

Dvorana Takasaki Arena, gledalcev 6500, sodnika Al-Zughaibi (SA) in Fadili (Mar).

Japonska: Jamauči 3, Janagida 19, Jamada 10, Ri 14, Fudžii 3, Curuda (L), Otake 14 - prva postava; Fukacu, Dekita 5, Kurijama 1, Asano 2, Ide (L); Išikava in Suzuki nista igrala.

Slovenija: Pajenk 14, Kozamernik 4, Gasparini 20, Vinčič 3, J. Kovačič (L), Urnaut 12, Čebulj 22 - prva postava; T. Štern, Šket, D. Koncilja 1, Ropret; M. Kök, Štalekar in Toman (L) niso igrali.