Fantje bi radi nazaj med elito

Namizni tenis: danes začetek ekipnega evropskega prvenstva.

Objavljeno
23. september 2014 23.08
OLIMPIJSKA REPREZENTANCA LJUBLJANA 6.7.2012 BOJAN TOKIC FOTO JOZE SUHADOLNIK
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana – Na ekipnem EP v namiznem tenisu, ki ga bo do nedelje gostila Lizbona, obe slovenski reprezentanci nastopata v drugi kakovostni skupini, predvsem fantje pa se (spet) spogledujejo celo z elito. A naš prvi as Bojan Tokič vnovič miri strasti in svari pred prevelikimi apetiti. Naslov v obeh konkurencah brani Nemčija.

Selektor moške vrste Bojan Rak se je odločil za preverjeno štiriperesno deteljo z zadnjih velikih tekmovanj: prvi slovenski loparček minulega desetletja Bojana Tokiča (33 let), starosto Saša Lasana (43) in državnega prvaka Uroša Slatinška (35), mladi val pa zastopa zelo ambiciozni Jan Žibrat (22), ki se je z Nizozemske vrnil v nemško drugo bundesligo.

V predtekmovalni skupini F so Slovenci nosilci, danes ob 13. uri se bodo pomerili z Bolgari, nato še s Švicarji in Irci. »Žal se že na drugem prvenstvu zapovrstjo ubadamo z zdravstvenimi težavami. Žibrat nikakor v celoti ne sanira poškodbe prepone. Če počiva, je v redu, ko je v pogonu, je položaj spet kritičen. Rad bi, da bi bili vsi optimalno pripravljeni, a se nas drži smola,« je poudaril selektor. Obenem nove plastične žogice, ki so julija nadomestile celuloidne, ne ustrezajo Lasanu, vsemu navkljub pa Rak ne skriva smelih ambicij, preboja v elitno skupino.

Previdnejši je Tokič, ki je v dresu Saarbrückna že začel ligaško sezono v Nemčiji: »S svojo formo sem zadovoljen, malo me žalosti le, da niham v igri. V celotni karieri sem bil konstanten igralec in nisem izgubljal s slabšimi igralci od sebe, zato sta me malo prizadela poraza v ligi prvakov z Josefom Simončikom in bundesligi z Larsom Hielscherjem.« Novogoričan opozarja tudi na nevarne tekmece v drugi kakovostni skupini: »V njej nastopajo tri ekipe iz elitne skupine SP, Ukrajina, Srbija in Danska, pa tudi Anglija, ki se je v Tokiu med najboljše šele prebila. Hočem le poudariti, kako močna je druga skupina na letošnjem EP. Naš cilj je seveda prvo mesto v skupini F, potem pa bomo videli, kaj lahko izvlečemo v izločilnih bojih.«

Nastop v Lizboni sta odpovedala Nemec Patrick Baum (smrt očeta) in Danec Michael Maze (operacija desnega kolena), vprašljiv je tudi nastop enega glavnih zvezdnikov Dimitrija Ovčarova, ki so mu pred dnevi populili vse štiri modrostne zobe in še okreva po posegu.

Dekleta bodo prvenstvo odprla danes že ob 10. uri proti Finkam, ključen v boju za drugo mesto v skupini pa bo bržkone jutrišnji obračun s Švico, saj je prvo mesto skorajda že oddano Srbiji. Selektorka Vesna Ojsteršek je ob standardni trojici Manci Fajmut, Jani Tomazini in Alex Galič pri četrtem stolčku spet kolobarila, po Nini Zupančič in Jani Ludvik, ki je trenutno v veselem pričakovanju, je tokrat priložnost dobila komaj 16-letna Tamara Pavčnik, ki je – po selektorkinih besedah – optimistična, borbena in zelo timska igralka.