Finale je bil nedosegljiv

Slovenska ženska namiznoteniška reprezentanca se ni uvrstila v finale evropskega prvenstva na Danskem. V polfinalu jo je s 3:0 po pričakovanju premagala Romunija.

Objavljeno
29. marec 2005 15.00
Slovenska ženska namiznoteniška reprezentanca se ni uvrstila v finale evropskega prvenstva na Danskem. V polfinalu jo je po pričakovanju premagala Romunija, izid je bil 3:0. Varovanke Jožeta Mikelna so tako osvojile bronasto medaljo, tekme za tretje mesto pa ni na sporedu, čeprav so bili po zmagi v četrtfinalu v slovenskem taboru v to prepričani.

"To je prvič na prvenstvih, da se dvoboj za tretje mesto ne igra. Prej so vedno igrali, čeprav sta obe reprezentanci osvojili bronasto medaljo. Tekma je bila pomembna za razvrstitev v evropski ligi," je dejal selektor Jože Mikeln.

Čeprav so Slovenke presegle vse cilje, so si v polfinalu želele dokazati, da so si uvrstitev med najboljše štiri zaslužile. Zmaga je bila vsaj na papirju nedosegljiva, saj so Romunke dobitnice zlate in srebrne medalje z zadnjih dveh prvenstev, v Aarhusu pa so se do polfinala praktično sprehodile. Tudi tradicija je bila povsem na strani nasprotnic, s katerimi so se Mikelnove varovanke merile tudi v zadnji evropski ligi, ko v dveh dvobojih niso dobile niti niza. Toda sama tekma je vendarle pokazala, da so Biljana Todorovič, Martina Safran in Helena Halas v evropski konkurenci storile velik korak naprej. Častne točke sicer niso osvojile, toda odpor v posameznih obračunih je bil dober, tako da so dvorano lahko zapustile z dvignjenimi glavami.

"Malo sem se bal, da se bodo dekleta zadovoljila z doseženim in nas bodo odlične Romunke povozile. Toda strah je bil odveč, moje varovanke so spet igrale odlično, nizi so bili večinoma tesni. Toda kakovost je vendarle na strani Romunk, ki nam tudi po načinu igre ne ustrezajo, tako da je rezultat realen, čeprav bi si morda zaslužili častno točko. Kakšen napredek smo naredili v zadnjem času, kaže naslednji podatek: Na naši zadnji medsebojni tekmi, v kateri Romunke niso igrale v popolni postavi, smo osvojili 50 točk in odšli domov brez niza, tokrat pa s smo s še enkrat več osvojenimi točkami dobili tri nize. V dveh tekmah evropske lige proti Romunkam nismo zbrali toliko točk, kot tukaj v dveh dvobojih," ni bil razočaran Mikeln, podobnega razpoloženja pa je bila tudi najboljša Slovenka na lestvici Mednarodne namiznoteniške zveze (ITTF) Martina Safran: "V polfinalu nismo imele možnosti. Že sam pogled na kakovostno lestvico to kaže. Smo pa pokazale, da se razlika zmanjšuje. Zaradi tega, še bolj pa zaradi dejstva, da imamo medaljo, smo maksimalno vesele."

Romunke se bodo v finalu pomerile s Hrvaško, ki je v polfinalu s 3:0 premagala branilko naslova Italijo, uspeh Slovenije pa povečuje tudi rezultat obračuna od 5. do 8. mesta, v katerem je Avstrija, ki so jo Slovenke premagale, s 3:1 ugnala Nemčijo.