Fredericks si čisti ugled z umiki

Nekdanji namibijski atlet je zaradi obtožb v aferi »Rio« izstopil še iz drugega delovnega telesa, katerega član je bil.

Objavljeno
08. marec 2017 12.15
FILES-OLY-2012-PRESS-FREDERICKS
J. P.
J. P.

Lozana - Nekdanji odlični namibijski atlet Frankie Fredericks je zaradi obtožb v aferi »Rio« izstopil še iz drugega delovnega telesa, katerega član je bil. Potem ko je končal sodelovanje s posebno delovno skupino Mednarodne atletske zveze (IAAF), ki je preiskovala sistemski doping v Rusiji, je zdaj sestopil še s stolčka vodje komisije Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) za nadzor kandidatov za gostiteljstvo olimpijskih iger leta 2024.

Zdaj 49-letni nekdanji šprinter sicer kategorično zanika vpletenost v škandal in je že takoj po izbruhu afere, ki jo je pred dnevi sprožil časnik Le Monde, pozval etično komisijo MOK, naj temeljito razišče primer in v celoti razjasni dogajanje. Tedaj je tudi izstopil iz posebne delovne skupine IAAF, ki je pod lupo vzela ruske dopinške mahinacije. Kot je poročal le Le Monde, naj bi Fredericks v okviru korupcijskega škandala, ki je Riu zagotovil izvedbo lanskih olimpijskih iger, prejel nekaj manj kot 300.000 dolarjev.

»Po mojem mnenju je v interesu MOK, da se umaknem iz kandidacijske komisije za olimpijske igre leta 2024. Najpomembneje je, da bo delo mojih kolegov opravljeno brez sence dvoma,« je Namibijec pojasnjeval svoj umik, ki ga je MOK sprejel, zamenjavo zanj pa našel v Švicarju Patricku Baumannu, generalnem sekretarju Mednarodne košarkarske zveze (FIBA).