Fujs: Poraz je odraz odnosa na parketu

Odbojka: razmerje sil očitno po starem, ACH Volley ni Panviti Pomgradu oddal niti niza.

Objavljeno
02. oktober 2014 10.18
Ach-Panvita Ljubljana 1.10. 2014
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – »Kdor misli, da ACH Volley v tej sezoni ne bo močan, se pošteno moti. Še vedno ostaja prva ekipa v Sloveniji, poimensko ima odlično zasedbo in bo še naprej tisti tekmec, ki ga bo najslajše premagovati,« je razloge za hud poraz Panvite Pomgrada v včerajšnjem tivolskem derbiju 3. kola odbojkarskega DP strnil novi podajalec Nejc Zemljak.

Slabega pol leta po finalu minule prvoligaške sezone, v katerem sta se prav tako merila včerajšnja tekmeca, se razmerje sil ni pretirano spremenilo, pa čeravno je državni prvak krepko oklestil proračun, pomladil igralski kader, se naslonil na fante iz svoje črnuške podružnice (včeraj jih je bilo v kadru pet) in začel pot okrevanja iz lanske finančne godlje. V klubu so zadržali štiri obraze iz minule sezone, še prav posebej se je moral novopečeni trener Tomi Šmuc potruditi, da ni s trebuhom za kruhom na tuje odšel tudi kapetan Andrej Flajs.

Soboška zasedba takšnih tektonskih premikov v zasedbi ni doživela, le na igralskih položajih podajalca (Nejc Zemljak namesto Ivana Čolovića) in sprejemalca (Jernej Detela namesto kapetana Andreja Tota) je prišlo do sprememb. In prav obe sta se včeraj na parketu še kako poznali. Nejc še ni uigran s preostankom moštva, Jernej pa vsaj v mirnosti sprejema še ne dosega dosti izkušenejšega Tota. Trener Dejan Fujs je lahko računal na vse razpoložljive moči, medtem ko njegov kolega Šmuc še vedno ne na oba tujca, Sema Dolegombaija in Erica Mochalskega, obenem je na klopi obsedel Jan Klobučar, ki še ni povsem nared po lažji poškodbi rame. Vsi trije bodo, če bo šlo vse po načrtih, zraven v roku 14 dni.

Dvoboj za maloštevilne gledalce res ni bil poslastica, je pa izstrelil po enega junaka na vsaki strani. Pri gostih je bil to v napadu več kot polovično učinkoviti korektor Aljoša Bogožalec, pri domačih komaj 18-letni Jan Kozamernik, ki se je zares izkazal s 16 točkami, od tega kar devetimi bloki. »Z njim smo dobili tisto, kar smo morda lani s kakim tujcem izgubili. Je iz domače šole, pri meni trenira že drugo leto, vesel sem, da se uveljavlja tudi na tej ravni,« je pojasnil trener Šmuc. »V slovensko ligo smo vstopili z namenom, da bi se v njej kar najbolj uigrali. Doslej smo odigrali že kar veliko tekem in smo za to obdobje dokaj dobro uigrani. Tokrat smo razliko naredili predvsem s servisom, ki je tekmecu otežil sprejem in povzročil napake v napadu, mi smo bili tudi čvrsti v bloku. Vendar pa na podlagi te tekme ne želim podcenjevati Pomgrada pred nadaljevanjem sezone,« je dodal Šmuc.

»Podajalci potrebujemo več časa, da se uigramo. Nekaj rezerv imamo zagotovo še kot ekipa, a sezona je še dolga, šli bomo korak za korakom, na vsakem treningu se bomo trudili za izboljšanje, verjamem pa, da se bomo ob koncu sezone Ljubljančanom približali bolj kot tokrat,« je poudaril novi organizator igre Sobočanov Nejc Zemljak. Trener Fujs je bil po tekmi kratek, češ da je poraz izključno posledica odnosa na parketu, Zemljak se z njim strinja le deloma: »Vseeno se je treba postaviti v igralčevo kožo, ko prideš v tujo telovadnico in te gostitelj zasuje z močnimi servisi. Težko je ostati velik optimist, če tekmec vseskozi 'tolče' po tebi. Morda je potem videti, kot da se nismo borili in da si nismo želeli, toda resnica je daleč od tega – vsak od nas bi verjetno rajši dal ledvico, kot da bi se mirno pustil premagati ACH Volleyju.«