Gabrovec pričakuje kolajno tudi v »mali Maracani«

Prvi mož JZS Bogdan Gabrovec obžaluje, da v Rio niso odpotovali vsi slovenski judoisti z izpolnjenimi normami za letošnje SP.

Objavljeno
27. avgust 2013 20.25
uho*JUDO - 60 let Judo zveze Slovenije
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Rio de Janeiro - Za slovensko zastopstvo v judu se bo 28. svetovno prvenstvo, nad katerim se je sicer zastor dvignil s ponedeljkovim slovesnim odprtjem v dvorani Maracanãzinho, zares začelo jutri, ko bosta kot prva naša borca na blazine »male Maracane« stopila Vlora Bedžeti (do 57 kg) in Rok Drakšič (do 73 kg). Oba sta že dokazala, da se lahko zavihtita zelo visoko, je pa pač judo - tako kot pravzaprav vsi borilni športi - izjemno nepredvidljiv, tako da zgodnji porazi favoritov niso nobena redkost.

Toda Bogdan Gabrovec, dolgoletni predsednik Judo zveze Slovenije (JZS), kljub maloštevilčni odpravi - ob Bedžetijevi in Drakšiču so v njej le še Tina Trstenjak (do 63 kg), Ana Velenšek (do 78 kg) in Jesenko Četić (do 81 kg) - vztraja pri visokem cilju. »Želimo si nadaljevati niz osvajanja kolajn na največjih tekmovanjih. Čeprav imamo tu le pet tekmovalcev, verjamem, da lahko znova uresničimo naš cilj. Glede na žreb in vse uspehe, ki sta jih že dosegla, pa imata za osvojitev odličja po mojem največ možnosti Rok in Vlora. Močno upam le, da se ne bo ponovila zgodba iz Rotterdama, edinega velikega tekmovanja po letu 2002, na katerem smo ostali brez žlahtne kovine,« je med današnjim zajtrkom v »reprezentačnem« hotelu Tropical Barra razmišljal Gabrovec in ob tem dodal, da nikakor ne gre odpisati niti Ane in Tine, ki sta konec koncev na aprilskem evropskem prvenstvu v Budimpešti zablesteli s srebrno in bronasto kolajno. Le Četić, ki bo v četrtek doživel svoj ognjeni krst na tako velikem tekmovanju, naj ne bi imel prav veliko možnosti za vidnejši dosežek, saj se bo že v uvodnem krogu spoprijel z lanskim azijskim podprvakom, Japoncem Keito Nagašimo.

Ob tem je podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) obžaloval, da v Rio de Janeiro iz takšnih in drugačnih razlogov niso odpotovali preostali naši judoisti z izpolnjenimi normami za letošnje svetovno prvenstvo, saj bi bile z njimi možnosti za slovensko odličje prav gotovo (še) večje. Seveda najbolj pogreša Lucijo Polavder (nad 78 kg), tretjeuvrščeno z OI v Pekingu '08, dobitnico osmih kolajn na evropskih prvenstvih (dveh zlatih, ene srebrne in petih bronastih) ter svetovno podprvakinjo iz Ria '07. Tedaj je poskrbela za sploh edino slovensko odličje na SP, resda v neolimpijski odprti kategoriji.

Od naših najboljših reprezentantov so ob 29-letni Grižanki doma ostali še Petra Nareks (do 52 kg), Nina Milošević (do 63 kg), Anka Pogačnik (do 70 kg), Matjaž Trbovc (do 60 kg), Aljaž Sedej (do 81 kg) in Matjaž Ceraj (nad 100 kg). Medtem ko je Raša Sraka Vuković še na »porodniški« po majskem rojstvu sina Nikolaja, je olimpijska šampionka Urška Žolnir, ki po mnenju trenerja Marjana Fabjana še ni nared za boje v višji kategoriji do 70 kilogramov, v kateri naj bi se med elito predstavila še to jesen, podobno kot aprila v Budimpešti tudi tu »zgolj« v vlogi trenerke.