Gajserju VN Evrope in malo grenkega priokusa

Tim Gajser je bil najhitrejši v prvi vožnji, na drugi pa je prepustil zmago glavnemu tekmecu Tonyju Cairoliju, pred katerim ima zdaj 11 točk prednosti v SP.

Objavljeno
04. oktober 2020 16.48
Posodobljeno
04. oktober 2020 18.53
Tim Gajser je najboljše začel dirko za VN Evrope. FOTO: Honda Racing
Mantova - Svetovni prvak v motokrosističnem razredu MXGP Tim Gajser (Honda) je le dočakal Zdravljico kot zmagovalec dirke za VN Evrope v Mantovi. Dobil je prvo vožnjo, v drugi pa mu je padec preprečil popoln dan, etapno zmago mu je vzel glavni tekmec Tony Cairoli, čigar zaostanek za Slovencem v skupnem seštevku se je povečal s petih na 11 točk.

Šele na 11. dirki od predvidenih 18 je Gajser prišel do prve zmage, priložnost za naslednjo bo čez teden dni v Španiji. Gajser je pred dirko povedal, da ni bil najbolj zadovoljen s sredino VN Mantove, na kateri je osvojil tretje mesto in zadržal rdečo številko, rezerve je imel pri štartih. »Najbolj si želim voziti brez napak in ostati na dveh kolesih. Upam, da bo proga bolj razrita, kot je bila zjutraj, in da se bodo odprle nove linije, kajti če je le ena, je zelo težko prehitevati,« je dejal Haložan iz Pečk.
 

Izkoristil trk vodilnih


Štart prve dirke za VN Evrope je začel s sredine in se po prvem ovinku znašel na tretjem mestu za kraljem štartov Jorgejem Pradom in zmagovalcem prejšnje dirke Romainom Febvrom. Na njegovo srečo sta se vodilna zapletla med seboj, Španec je obtičal, vanj pa se je zaletel Francoz. Gajser je švignil mimo, pred njim pa je bil nekonkurenčni Dylan Walsh na lanskem modelu honde. Slovencu je šlo na roko, da je bil za njim moštveni kolega pri Hondi Mitch Evans. Glavni tekmec Tony Cairoli je bil šesti za Pradom. Febvre je bil osmi. Tretji v skupnem seštevku Jeremy Seewer je vozil na petem mestu.

image
Tim Gajser je tokrat zelo dobro štartal. FOTO: Honda Racing


Vodilni Walsh je držal presenetljivo dober ritem, a Gajser mu je bil tik za petami. Vmes je Prado prehitel Evansa in začel loviti Slovenca. Slednjemu so iz boksov sporočili, naj čim prej prehiti Britanca. Svetovni prvak je upošteval nasvet in po desetih minutah prevzel vodstvo. Hitro si je nabral nekaj metrov prednosti, a tudi Prado je ugnal Walsha in imel sekundo in pol zaostanka za Timom. A slednji je popuščal in vodilnemu ni bilo težko držati varne razdalje za suvereno zmago, ki obeta, da bo 24-letni Tim na 11. dirki sezone prišel do prve zmage. Ob koncu ga je sicer ogrožal Glenn Coldenhoff (Niz, GasGas), ki je prehitel Prada, vendar Gajser ni dovolil presenečenja in je bil vesel, ko je prvi skočil skozi cilj.
 

Malo točk za Cairolija in Seewerja   


Slovencu je šlo na roko tudi, da sta Cairoli in Seewer zbrala manj točk od pričakovanj. Italijan je bil peti, Švicar šesti. Vrstni red prve vožnje: 1. Gajser, 2. Coldenhoff, 3. Prado, 4. Evans.

»Na začetku sem imel nekaj dela z Walshem, ampak uspelo mi je priti mimo. Super vesel sem za zmago. V zadnjih petih krogih sem imel nekaj težav z bolečinami v rokah, zavedal sem se, da se mi Glenn približuje. Na srečo sem prišel v cilj prvi, upam, da bo tudi druga vožnja podobna,« je povedal Gajser, ki je precej povečal prednost v skupnem seštevku. Ta je pred dirko znašala zgolj pet točk pred Cairolijem.

Druga vožnja se je začela še boljše za Gajserja, od katerega je bolje štartal le Prado, a kmalu ga je Slovenec prehitel in prevzel vodstvo. Prado je bil drugi, tretji Cairoli, četrti Febvre in peti Seewer.
 

Po padcu mimo švignil Cairoli


Gajser je vozil odlično, za njim je padel Prado in se preselil na začelje dirke z 22 tekmovalci. Cairoli je po prvem krogu zaostajal tri sekunde. Ogrožal ga je Febvre. Vse je kazalo na popoln dan Gajserja. Ampak tako lahko le ni šlo. Gajser je izgubil zbranost in storil nepričakovano napako, padel je z motorja, se sicer hitro pobral, ampak Cairioli je šel mimo.

image
Tony Cairoli je v drugi vožnji izkoristil napako Gajserja. FOTO: Leon Vidic


Gajserja je napaka streznila, voziti je začel bolj previdno in ni napadal italijanskega veterana. Zavedal se je, da mu tudi drugo mesto prinaša skupno zmago na VN Evrope in prvič tudi Zdravljico iz zvočnikov. Razlika se je gibala okrog dveh sekund, toliko je za Gajserjem zaostajal tudi Febvre.

Pet minut pred koncem je Gajser imel boljši ritem od Cairolija in obetal se je neposreden spopad vodilnih, kakršnih smo videli veliko v prejšnji sezoni, v tej pa še ne. Enkrat se je zdelo, da bi lahko prišlo do spremembe na vrhu, vendar je Cairoli vozil dovolj hitro in pametno, da Gajserju ni pustil preveč blizu. Druga vožnja se je končala takole: 1. Cairoli, 2. Gajser, 3. Seewer, 4. Febvre, 5. Coldenhoff ...

Skupno na VN Evrope: 1. Gajser, 2. Cairoli, 3. Coldenhoff, 4. Evans, 5. Seewer ...

»Srečen sem, škoda za tisto napakico, ki me je stala zmage tudi na drugi vožnji. Je bila pa dobra dirka, končno sem prišel do zmage za veliko nagrado,« je v cilju povedal Gajser, ki je ubranil rdečo številko in povečal prednost v skupnem seštevku na 11 točk.

image
IGD MTX_VNMantovaOkt2020 Foto Mx Igd


Tudi danes je manjkal na začetku sezone vodilni Jeffrey Herlings, ki se utegne po poškodbi vrniti naslednjo nedeljo v Španiji. Arminas Jasikonis se je po hudi nesreči na nedeljski VN Lombardije prebudil iz umetne kome, njegovo življenje ni več ogroženo.
 

Nove točke za Pancarja


V razredu MX2 je slavil Belgijec Jago Geerts, ki je ob enakem seštevku točk (47) z zmago v drugi vožnji premagal Francoza Toma Vialla, tretji je bil Danec Thomas Kjer Olsen. Slovenski dirkač Jan Pancar je v prvi vožnji z 21. mestom za las ostal brez točk, bolje mu je šlo v drugi, ko je bil 13., v seštevku dirke mu je to prineslo 17. mesto in osem točk. Skupno pa je v tej konkurenci prvi Vialle s 478 točkami, Geerts jih ima 432. Pancar je v SP 17. s 74 točkami.