Gala druženje brez sponzorskih našitkov

Športniki zamenjali smučarsko opremo za elegantno opravo, Smrekar napovedal kandidaturo za naslednji mandat.

Objavljeno
18. maj 2017 23.31
Večer šampionov
Mojca Finc
Mojca Finc

Ljubljana - Čeprav so se zapisali belim strminam in ledenim smučinam, slovenski športniki pod okriljem Smučarske zveze Slovenije vse bolj suvereno stopajo po rdeči preprogi v elegantnih oblačilih. Včeraj so zasijali na t. i. večeru šampionov, ki ga je zveza priredila za piko na i uspešni sezoni. Zvezda večera je bila Ilka Štuhec, najtrofejnejša tekmovalka v minuli zimi.

Pri SZS so z večerom šampionov počastili vrhunske rezultate športnikov, ki so jih dosegli v predolimpijski zimi, se zahvalili pokroviteljem, ki prispevajo več kot 80 odstotkov proračuna v blagajno zveze in se v sproščenih pogovorih po koncu programa pogovarjali o novi sezoni, je namen dogodka opisal predstavnik za odnose z javnostmi pri SZS in vodja projekta Tomi Trbovc. »Športniki zelo radi pridejo. Enkrat na leto se lahko lepo oblečejo, ni jim treba nositi sponzorskih našitkov in superg. Že 14 dni pred prireditvijo govorijo o tem, kaj bodo oblekli,« je razkril Trbovc.

Ilko obdarili z uro

Najboljša smukačica minule zime Ilka Štuhec je prišla v beli obleki. »Rada se lepo oblečem, izrazim ženstven pridih, si obujem visoke pete in se naličim. Všeč mi je, da imam priložnost pokazati, da nisem ves čas v trenerki in kavbojkah,« je pripovedovala Štuhčeva, oblečena v kreacijo Davida Hojnika iz DH fashion. »Ta obleka je bila v ožjem izboru že za prireditev Športnik Maribora. Takrat smo se potem odločili drugače in vesela sem, da je bilo tako, saj sem zdaj dobila priložnost, da si jo nadenem,« je dejala Štajerka.

Pobarali smo jo, ali je bil morda plesni nastop, ki ga je objavila na facebooku (zabeležil je več kot 130.000 ogledov), generalka za večer šampipnov. »To je bil le del treninga. Pač popestritev, zabava,« je razkrila Štuhčeva. Ples je v pomladanski kondicijski trening dodala nepogrešljiva članica njene ekipe, kineziologinja Anja Šešum - za trening koordinacije. Ilka je vedno zelo rada plesala, Anja pa je ta podatek koristno vključila v vadbeni program v času regeneracije.

Štuhčevi je SZS na prireditvi podelila posebno nagrado za uspešno zimo, prejela je uro, enako darilo, ki je lani pripadlo skakalnemu asu Petru Prevcu. »Takšne prireditve so mi všeč zato, ker se vsi zberemo na kupu in rečemo kakšno besedo, saj se sicer malo vidimo,« se Prevc rad odzove na takšna srečanja. Kaj bo oblekel, je izbralo njegovo dekle Mina. »Jaz sem hotel druge hlače, a so se malo skrčile, pa sem potem moral vzeti iz omare te, v katerih sem zdaj,« je dejal 24-letnik. Preden je smuknil v elegantno opravo, je opravil dva kondicijska treninga.

Teja vadila v petkah

Preden se je podala gala večeru v Hotel Union naproti, je trenirala tudi biatlonka Teja Gregorin; dopoldan na Pokljuki na rolkah. Pozneje je športni slog zamenjala za elegantnega. »Navijala sem za hlače, ampak moja oblikovalka Mojca Celin, ki me je uredila že za viktorje, je dejala, da grem pa tokrat v obleki. Skratka, nisem imela besede,« je razkrila Gregorinova, ki je pod dolgo zeleno obleko skrivala osemcentimetrske petke. »Priznam, vadila sem hojo,« nam je zaupala.

Deskar na snegu Žan Košir je opazil, da mu tovrstne prireditve pomenijo več, kot so mu v preteklosti. »Morda sem prej preozko gledal nanje. Osredotočen sem bil na treninge in tekmovanja, mislil sem si, pustite me vsi pri miru. Zdaj pa vidim, da so takšni dogodki lahko lepa spodbuda, da se glava malo odpočije. Zdaj bolj razumem, zakaj jih prirejajo. Če sem odkrit, se mi je to včasih zdelo malce neumno,« je razmišljal in dejal, da mu enkrat do dvakrat na leto ustreza elegantna garderoba, sicer pa ni tip človeka, ki bi bil v suknjiču povsem domač. Enako kot njegovi kolegi je tudi on pred večerom šampionov opravil trening. Kolesaril je in igral tenis.

Da se najé kot gospod

Tekmovalec v smučarskem krosu Filip Flisar je včerajšnji trening opravil z vzponom na Pohorje. »Zaradi poškodovanega gležnja še nisem na kolesu. Šel sem peš,« je razkril Flisar v družbi dekleta in mame. Obleko mu je izbral oziroma podaril oče njegove srčne izbranke. »Lepa gesta,« je dodal. Se dobro počuti v garderobi za posebne priložnosti? »Rad se lepo oblečem, pravzaprav vse raje. Vedno sem bil preveč 'zategnjen', spoznal sem, da manj kopliciram, bolje je,« je ugotovil. Kaj pa mu je najbolj všeč na tovrstnih prireditvah? »Da se najem kot gospod,« se je pošalil v svojem slogu, nato pa podal odgovor v resnejšem tonu: »Pozimi smo vsak na svojih prizoriščih, zato je lepo videti vse zbrane na istem mestu.«

Skakalcu Juriju Tepešu je srajco izbralo dekle. »Ne obremenjujem se preveč s tem,« je povedal o »bolj fini« garderobi. Najraje ji doda kaj športnega, denimo, kavbojke ali superge: »Da se še vedno dobro počutim,« je povedal Tepeš, ki je s svojimi reprezentančnimi kolegi v obdobju najbolj napornih kondicijskih treningov. »Spuščati jih bomo začeli junija, ko bomo začeli skakati,« je napovedal letalec po duši.

Sok in voda

Večer se je razvijal v sproščenem razpoloženju. Po uradnem delu, v katerem so nagrade prejeli tisti, ki so se v končani zimi povzepli na stopničke, predsednik SZS Enzo Smrekar pa je napovedal kandidaturo za naslednji mandat, je sledil t. i. »after party«. Prireditelji so poskrbeli za plesno glasbo, vodo in sok, opolnoči pa so bili že vsi na poti domov z mislimi pri treningih naslednjega dne ...