Gatlinova nominacija za atleta leta buri duhove

Robert Harting ne želi biti na seznamu kandidatov za najboljšega atleta leta, dokler bo na njem tudi Justin Gatlin.

Objavljeno
07. oktober 2014 22.29
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

London - V atletskih krogih vznemirja seznam kandidatov za najboljšega atleta leta, ki ga je pred dnevi objavila Mednarodna atletska zveza (IAAF). Na njem je namreč tudi dopinški grešnik Justin Gatlin, ki je sicer blestel v zadnjem delu sezone.

Olimpijski prvak v metu diska, Nemec Robert Harting je tako od IAAF že zahteval, da ga odstrani s seznami, saj ne želi biti v izboru skupaj s posamezniki, ki so zlorabljali doping. Še več, to je vzel kot svojevrstno žalitev. »Nominacije sem sicer vesel, toda to, da sem kandidat tako kot drugih dopinški prekrškarji, je zame nesprejemljivo in žaljivo. Zato sem IAAF že prosil, da me zbriše s seznama,« je dejal in IAAF še zbodel, da bi lahko v svoje kriterije vkljulila tudi poštenost. »Če IAAF ne vidi razlike, potem nagrada niti nima nobenega smisla,« je bil oster 29-letni atlet, ki sicer okreva po poškodbi kolena.

Gatlin je sicer prejšnji mesec v Bruslju v teku na 100 m dosegel najboljši letošnji izid - 9,77, toda olimpijski prvak iz leta 2004 ima na grbi ima dve dopinški aferi, IAAF ga je zaradi uporabe prepovedanih sredstev leta 2006 suspendirala za štiri leta.

Njegovo nominacijo za atleta leta je sicer za zelo sporno označil tudi legendarni Sebastian Coe, podpredsednik IAAF. Predsednik britanskega olimpijskega komiteja se je tudi strinjal s študijo univerze v Oslu, da lahko uporaba steroidov učinkuje tudi še desetletje po zaužitju. »Lahko rečem le, da ima pač pravico, da tekmuje v izboru, se pa s tem povsem ne strinjam. Pravzaprav v tem vidim veliko težavo. Prepričan sem namreč, da ima uporaba anaboličnih steroidov dolgoročne učinke,« je dejal Coe.