Gdansk se je v Stožicah sprehodil do zmage

Odbojkarji ACH Volleyja so v 3. kolu lige prvakov zabeležili še tretji poraz. Lotos Trefl Gdansk boljši s 3:0.

Objavljeno
03. december 2015 14.49
Posodobljeno
03. december 2015 18.26
Odbojka
G. L.
G. L.

Ljubljana - Odbojkarji ACH Volleyja v tej sezoni lige prvakov pričakovano ostajajo brez zmage. V Stožicah je oranžne zmaje s 3:0 (18, 17, 14) ugnal poljski Lotos Trefl Gdansk in se z drugo zmago zavihtel na drugo mesto v skupini F.

Ljubljančani so v današnjo tekmo krenili s precej boljšim pristopom kot na zadnjem gostovanju v Novem Sadu, a to še zdaleč ni zadoščalo za resnejši odpor favoriziranim gostom. Poljski pokalni zmagovalci so zanesljivo nadzorovali potek tekme, saj se niso niti enkrat znašli v resnejšem zaostanku. Boljši tekmec so bili tako v obrambi kot v napadu. 

Domači strateg Bogdan Kotnik je v primerjavi s tekmo proti Vojvodini na poziciji libera namesto Mitje Pleška v začetno postavo umestil Matevža Ledineka, ki je zaupanje povsem upravičil. Večje težave je domačim odbojkarjem tokrat predstavljal napad, saj sta bila Eric Mochalski in Samuel Walker na uvodu precej zadržana. Po izenačenem začetku prvega niza in izidu 9:9 so gostje pobegnili z delnim izidom 5:1, udobnega vodstva pa niso več izpustili iz rok. Serija točk prebujenega Mochalskega in dobri servisi Dika Puriča česa več kot približanja na 17:20 niso prinesli. As poljskega reprezentanta Mateusza Mike za prednost s petimi točkami razlike (22:17) je upe domačih za zmago v uvodnem nizu povsem zatrl.

Ljubljančani so tudi v drugem nizu 'grizli' zlasti na uvodu, a so po izidu 7:7 znova popustili in se znašli v zaostanku z 9:14. Mesto organizatorja igre je izpod rok Michala Kozlowskega prevzel Matija Jereb, a niti rošada na odgovornem položaju ni prinesla želenega rezultata.

Domači napad ni funkcioniral optimalno niti na začetku zadnjega niza, ko je trden poljski blok redno zaustavljal ljubljanske napade. Gostje so hitro povedli s 5:1, zatem z 8:3, ob izidu 18:10 za Poljake pa je bilo tudi največjim optimistom jasno, da so bile točke tokrat nedosegljive. Razpoloženi Mochalski, ki je bil z 18 točkami z naskokom najučinkovitejši oranžni zmaj, pač ni zadoščal za presenečenje. 

Ista tekmeca se bosta v naslednjem kolu pomerila še enkrat, in sicer 17. decembra na severu Poljske.

Izjave po tekmi

»Če je bila prva tekma evforična, v drugi nas ni bilo, za tretjo, današnjo pa lahko rečem, da smo bili bolj zbrani, disciplinirani. A žal nismo mogli konkurirati s kakovostjo. Ena dimenzija je višina in lahko rečem, da je ta danes igrala veliko vlogo. Blok je bil dostikrat na pravem mestu, delal je vse, kot je treba, a Poljaki so igrali prek njega. So višji, so kakovostnejši, mi enostavno nismo imeli pravih možnosti,« je dejal trener Ljubljančanov Bogdan Kotnik

Kapetan Andrej Flajs je dodal: »Danes smo solidno držali sprejem, vsaj do tretjega niza. A kot da bi pozabili osnove, nismo ščitili en drugega, nismo vedeli, kam se postavljati, preveč žog je padlo na tla. Danes je bilo videti, da se Poljaki za zmago niso niti prepotili. Njihovega glavnega igralca Mateusza Miko, ki je igral rahlo poškodovan, niso obremenjevali v napadu, je pa odlično serviral. Videlo se je, da so se na tekmo tudi odlično pripravili, točno so vedeli, kaj morajo na igrišču delati. Za nas pa lahko rečem nekaj. Ko mislimo, da smo popravili eno stvar, se pojavi druga, za ligo prvakov pa kažemo absolutno premalo. Smo pa nekaj takega pričakovali, saj vsi vemo, da odplačujemo dolg za nazaj in v sezoni nimamo ekipe, ki bi se bila sposobna enakovredno boriti z Italijani in Poljaki.«

»Dobro smo igrali do sredine nizov, nato pa smo popustili pri servisu in sprejemu, to je posledično povleklo vse za sabo, tako da se iz tega nismo mogli izvleči. Zbranost bi morali dlje držati, to bo naša naloga za naslednje tekme. Poljaki so igrali suvereno, praktično brez napak, dokazali so, da so v odlični formi. Za razliko od Modene, ki ima bolj zabavljaški pristop, so bili resni od začetka do konca in so zasluženo prišli do zmage. Mi misli preusmerjamo na derbi domače lige, Calcit Volleyball moramo premagati, ker smo enostavno boljša ekipa,« pa je povedal bloker Jan Kozamernik.

 

Liga prvakov, skupina F, 3. kolo

ACH Volley - Lotos Trefl Gdansk 0:3 (-18, -17, -14)

Dvorana Stožice, gledalcev 1000, sodnika: Themelis (Grčija), Eva (Madžarska).

ACH Volley: Flajs 4, Jereb, Kozlowski, Kozamernik 2, Walker 4, Purič 4, Ledinek, Satler, Pleško, Jurić, Donik, Kumer, Mochalski 18, Terpin.

Lotos Trefl Gdansk: Grzyb 6, Gacek 1, Stepien, Falaschi 2, Schulz 8, Schwarz 11, Gawryszewski, Troy 7, Ratajszak 10, Debski, Mika 15, Hebda.