Generalka z rezervo, v finalu Dugi na polno

Slovenski plavalec Damir Dugonjić bo danes na evropskem prvenstvu v Izraelu branil bron na 100 prsno.

Objavljeno
04. december 2015 21.20
Mojca Finc
Mojca Finc

Netanya – »V polfinalu je plaval na 80 odstotkih, tako sva se tudi dogovorila. Za kolajno pa bo treba biti hitrejši, prikazati predstavo pod 57 sekundami,« je generalko slovenskega plavalnega asa Damirja Dugonjića pred današnjim finalom na 100 m prsno na evropskem prvenstvu v 25-metrskem bazenu komentiral trener Matija Medvešek. Korošec se je v zadnje dejanje uvrstil s 6. časom (57,90).

Dugonjić je EP v Izraelu začel odlično, ubranil je naslov evropskega prvaka na 50 prsno. Odličje, njegovo enajsto z velikih tekmovanj, mu je dalo dodatni zagon pred nastopom v olimpijski disciplini 100 prsno. V včerajšnjem predtekmovanju se je s četrtim časom prebil v polfinale (58,08), vstopnico za finale si je zagotovil s še hitrejšim plavanjem, predtekmovalni izid je namreč v polfinalu izboljšal za 18 stotink. »Začetek je bil – pričakovano – boljši kot zjutraj, ko je bilo plavanje prepočasno. Tretjih 25 m pa je bilo preslabih. Nisem prepričan, ali sem spustil ritem namerno, videl sem namreč, da se mi ne bo izšlo v obrat, zato sem podaljšal zavesljaj, kar pa se mi v finalu ne sme ponoviti. Iz tega se bom tudi nekaj naučil. Sicer pa sem mislil, da smo vsi hitrejši. Kakorkoli, vesel sem uvrstitve v finale, v katerem bom moral začeti še hitreje in se boriti do konca. Trije oziroma štirje tekmeci so res zelo dobro pripravljeni. Vem, da nimam česa izgubiti pa tudi to mi je jasno, da imam še rezerve,« je dejal ravenski orjak.

Njegov dolgoletni trener Medvešek je dodal, da so bile razlike med 202 cm visokim Dugonjićem in hitrejšimi tekmeci v bazenu predvsem v tem, da so z izjemo slovenskega asa plavali brez rezerv. »V finalu mora Damir odplavati na polno – od začetka do konca. Potem pa bomo videli, katero uvrstitev mu bo takšna predstava prinesla,« je sporočil iz Izraela. Favorit za naslov evropskega prvaka na 100 prsno Britanec Adam Peaty, ki ga je na 50-metrski razdalji premagal Dugonjić, je odlično plaval že v predtekmovanju (57,03), v polfinalu pa je bil edini, ki se je spustil pod 57 sekund (56,84). V finalu je seveda možno vse, a najžlahtnejša lovorika je bržkone že oddana. Dugonjić, ki bo branil bron iz Herninga 2013, bi moral za stopničke odplavati nov državni rekord, ta zdaj znaša 57,06.

V predtekmovanju tretjega tekmovalnega dne sta nastope na 100 prsno sklenili Tjaša Vozel in mladinka Tara Vovk. Vozlova je vknjižila 19. mesto, Vovkova je bila 22. »Dobro sem se počutila predvsem na prvih 50 metrih. Morda sem se malo preveč 'vozila' v obrate, a dosegla sem svoj letošnji najboljši izid (1:07,30) in zato nisem razočarana, bi pa lahko prišla tudi v polfinale,« je dejala Vozlova.

Naslove evropskih prvakov so si včeraj priplavali Madžar Laszlo Cseh (200 mešano), Poljak Radoslaw Kawecki (100 hrbtno), Rus Jevgenij Sedov (50 prosto), Švedinja Sarah Sjöström (100 prosto), Nemka Franziska Hentke (200 delfin) in italijanska ženska štafeta v prostem slogu. Največji pečat sta s svetovnima rekordoma pustila šampionka Katinka Hosszu in Gregorio Paltrinieri. Madžarka ga je dosegla na 100 mešano (56,67) – zmagala je še na 200 hrbtno –, Italijan je nov mejnik prikazal na 1500 prosto (14:08,06).

Današnji vrhunec bo za slovensko odpravo v Izraelu Dugonjićev finale na 100 prsno, v predtekmovanju pa se bodo dokazovali Robert Žbogar na 50 delfin, Martin Bau na 100 prosto, Anja Klinar na 200 mešano, Nastja Govejšek na 100 delfin in Gaja Natlačen na 200 prosto.