Gilbert na zadnjem vzponu do naslova svetovnega prvaka

Na cestni dirki na SP je bil najhitrejši Belgijec Philippe Gilbert, Slovenci se tokrat niso izkazali, najboljši je bil Božič na 82. mestu.

Objavljeno
23. september 2012 17.34
Posodobljeno
23. september 2012 17.50
CYCLING-WORLD/
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Valkenburg - Že več let je odlični belgijski kolesar Philippe Gilbert naskakoval naslov svetovnega prvaka na cestnih dirka, ki se mu je vedno znova izmuznil. Tokrat pa je v Valkenburgu 30-letni Belgijec le uresničil svoje sanje in se z napadom na zadnjem vzponu na Cauberg otresel tekmecev ter svoji državi priboril 26. naslov svetovnega prvaka.

Drugo mesto je v sprintu večje skupine zasedel Norvežan Edvald Boasson Hagen, tretji pa je bil Španec Alejandro Valverde. »To je neverjetno. Trenutno se sploh še ne zavedam, kaj mi je uspelo. O tem sem sanjal leta in leta. Zlasti me veseli, ker sem svetovni prvak postal tud v Valkenburgu, ki je blizu mojega rodnega mesta, tudi moja žena je Nizozemka. Vsi člani našega moštva so danes trdo garali, rad bi se jim zahvalil za pomoč,« je bil presrečen novi svetovni prvak, ki je povsem zasenčil tudi zvečena imena kot so Alberto Contador, Bradley Wiggins, branilec naslova Mark Cavendish, Chris Froome...

Slovenski člani so povsem odpovedali in še zdaleč niso dopolnili mladinskega uspeha, kjer je do naslova svetovna prvaka prišel Matej Mohorič, še piše STA. Potem ko je bil Luka Mezgec kar nekaj časa v ubežni skupini, ni kazalo slabo, a ob odločilnih akcijah nato varovancev Martina Hvastije ni bilo zraven. Še najdlje je zdržal Borut Božič, tudi prvi slovenski adut, ki pa je omagal na predzadnjem vzponu na Caumberg, ostal v drugi skupini, na koncu pa kot najboljši v svoji ekipi zasedel 81. mesto.

»Razočarani smo, a taka je trenutno realnost. Naši kolesarji niso bili v najboljši formi in to je treba priznati. Mogoče bi se lahko izteklo drugače, če ne bi Marko Kump, Jure Kocjan in Jani Brajkovič tri kroge pred koncem padli, a res pa je, da so bili naši že do padca v ozadju. Božič pa je po padcu ostal sam in ni mogel storiti ničesar. En krog je še zdržal, nato pa je popustil. Danes se pač ni dalo ničesar storiti, čeprav si nekateri, predvsem tu mislim na Mezgeca in Kumpa, vendarle zaslužijo čestitke,« je bil razočaran Hvastija, ki bo moral s svojimi izbranci na Valkenburg čim prej pozabiti.

Izidi cestne preizkušnje članov na SP:

1. Philippe Gilbert (Bel) 6:10:41
2. Edvald Boasson Hagen (Nor) + 0:04
3. Alejandro Valverde (Špa) 0:05
4. John Degenkolb (Nem)
5. Lars Boom (Niz)
6. Allan Davis (Avs)
7. Thomas Voeckler (Fra)
8. Ramunas Navardauskas (Lit)
9. Sergio Henao (Kol)
10. Oscar Freire (Špa) isti čas
...
82. Borut Božič (Slo) 2:53
115. Jure Kocjan (Slo) 8:55

Odstopi: Kristjan Koren, Jani Brajkovič, Grega Bole, Marko Kump, Luka Mezgec ...