Gimnastično SP: dvojna ameriška zmaga v Antwerpnu

Komaj 16-letna Simone Biles je z zmago v mnogoboju nadaljevala ameriško dominacijo v ženski športni gimnastiki.

Objavljeno
05. oktober 2013 01.22
Belgium Gymnastics Worlds
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si
Antwerpen - Potem ko je prvo končno odločitev gimnastičnega svetovnega prvenstva v Antwerpnu dobil Japonec Kohei Učimura, ki je osvojil rekordni četrti zaporedni naslov mnogobojskega prvaka, je danes padla tudi odločitev, katera je najboljša telovadka na svetu. Z zlatom v mnogoboju se je okitila Američanka Simone Biles, ki je zmago slavila pred rojakinjo Kylo Ross, poroča STA.

Bilesova se je pridružila rojakinjam Chellsie Memmel (2005), Shawn Johnson (2007), Bridget Sloan (2009) in nazadnje v Tokiu Jordyn Wieber (2011), ki so vse osvojile mnogobojsko krono. Ameriško dominacijo v ženski športni gimnastiki je v zadnjih letih uspelo prekiniti le Italijanki Vanessi Ferrari, ki je naslov osvojila leta 2006 v Aarhusu, in Rusinji Aliji Mustafini, ki je zmagala leta 2010 v Rotterdamu.

Komaj 16-letni Bilesovi, ta je na štirih orodjih zbrala 60,216 točke, se je še najbolj približala leto dni starejša rojakinja Rossova (59,332), na tretjo stopničko pa je stopila nekdanja svetovna in letošnja evropska prvakinja, 19-letna ruska zvezdnica Mustafina (58,856).

Po obeh finalih mnogoboja, ko sta znana oba najboljša v kraljevski disciplini, bosta sobota in nedelja rezervirani za finalne nastope po posameznih orodjih. Ti bodo letos prvič po svetovnem prvenstvu leta 2001 v Gentu brez slovenskega zastopstva. Mitja Petkovšek je na bradlji dobro nastopil, a prejel nižjo oceno od pričakovanj in končal kot 13., zgolj 67 tisočink za finalom, Sašo Bertoncelj pa je po lastni napaki pri seskoku prav tako ostal brez boja za kolajne na 11. mestu.