Gimnastično SP: uspeh kariere Teje Belak

Selektor ženske reprezentance Andrej Mavrič: Teja je svoje delo opravila z odliko, če so drugi boljši, so pač boljši.

Objavljeno
02. oktober 2013 20.32
Gimnastika
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si
Antwerpen - Najboljša slovenska telovadka Teja Belak je današnje kvalifikacijske nastope na svetovnem prvenstvu v Antwerpnu opravila uspešno in tako izpolnila cilj pred odhodom v Belgijo: na preskoku pokazati vse, kar zna. Belakova je dobro opravila oba skoka in je s povprečno oceno 14,366 skupaj z Rusinjo Alijo Mustafino vpisala 10. dosežek kvalifikacij.

Belakova, letos že finalistka spomladanskega evropskega prvenstva v Moskvi, na katerem je pristala tik za zmagovalnim odrom na četrtem mestu, je danes prvič na velikem tekmovanju brez napake prikazala nov, težji skok, ki sta ga s trenerjem Andrejem Mavričem pripravila prav za SP. In še več: na prizorišču prvenstva se ji je sploh prvič skok tako dobro posrečil prav na tekmi, saj ji je nekaj težav povzročal konj preskoka. Ta je namreč precej trši, kot ga je vajena od doma, zato je potrebovala nekoliko več prilagajanja.

»Treme sem imela ogromno, živčna sem bila že zjutraj. Po uspešnem prvem skoku se je trema še povečala. Tudi sama sem bila malo presenečena, da se mi je nov skok tako dobro posrečil, obenem pa sem se zavedala, da moram tudi drugega, ki ga skačem že vrsto let, dobro opraviti. Zato mi je bilo še toliko težje. A skušala sem se čim bolj umiriti in zbrati na nastop. Po uspešnem poskusu se mi je kar skala odvalila od srca,« je poudarila 19-letna telovadka in priznala: »Za nastopa na bradlji in gredi sem se potem res težko zbrala. Svoj cilj na SP sem namreč z uspešnim preskokom že izpolnila.«

»Pred tekmo sva se malo bala novega skoka, saj je orodje drugačno kot doma in je imela Teja precejšnje težave z njim. A danes ji je prvi skok uspel maksimalno, bolje ga ne bi mogla pokazati, pri drugem pa je imela še nekaj rezerve. Vseeno mislim, da je Teja nastop na preskoku opravila bolje, kot sva lahko pričakovala, tako da sva oba zelo zadovoljna,« je bil po uspešnem nastopu varovanke zadovoljen Andrej Mavrič.

Belakova je imela enako povprečje kot ruska zvezdnica Mustafina, dobitnica štirih kolajn na olimpijskih igrah v Londonu, a je slovenska telovadka skoka izvedbeno lepše opravila, tako da bi morala biti po pravilih tekmovanja Mednarodne gimnastične zveze (FIG) pred njo. »Mustafina je že tako in tako dobila previsoko oceno. A ona je pač olimpijska prvakinja. Če bi Teja skočila tako, kot je ona, bi dobila ničlo. A to za naju trenutno ni pomembno, saj je Teja dobro nastopila,« je dejal selektor ženske reprezentance.

Slovenski telovadki se je v Antwerpnu posrečil dosežek kariere na SP. V rezultatih je zaenkrat Belakova zabeležena kot 11., čeprav bi morala biti po pravilih zaradi nižjega izhodišča ona 10., Mustafina pa 11. Selektor Mavrič se je o tem pozanimal tudi pri glavni sodnici na preskoku, ki mu je zatrdila, da ima prav in da bo Belakova v končnih rezultatih na 10. mestu. Če tega pri mednarodni zvezi ne bodo popravili, je Mavrič že napovedal pritožbo.