Giro prihodnje leto v Pantanijev spomin

Prihodnje leto bo štart kolesarske dirke po Italiji 9. maja v Belfastu, cilj pa prvi junijski dan v Trstu.

Objavljeno
07. oktober 2013 21.25
reut*kolesar
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Milano - Prireditelji ene od treh največjih večdnevnih kolesarskih dirk na svetu, Gira d'Italia, so predstavili etape slovite preizkušnje v prihodnjem letu. Nastopajoče čaka 21 etap, od tega tri vožnje na čas, osem ravninskih etap in devet nekoliko bolj razgibanih oziroma gorskih. Štart bo 9. maja v Belfastu, cilj na prvi junijski dan v Trstu, že 97. izvedba Gira pa bo namenjena spominu na enega najboljših kolesarskih imen svojega obdobja Marca Pantanija.
Osrednja figura današnje predstavitve v Milanu je bil letošnji zmagovalec Vincenzo Nibali, ki pa po vsej verjetnosti prihodnje leto lovorike ne bo branil, saj se bo povsem osredotočil na Tour.

Kolesarji bodo imeli na prihodnjem Giru dan več za počitek. Uvodoma bo v Belfastu na sporedu ekipna vožnja na čas, Severna Irska bo gostila še dve etapi, po dnevu premora pa bodo udeleženci nadaljevali na italijanskih tleh. Glavne gorske preizkušnje bodo v zadnjem tednu, z dvema etapama pa bodo počastili Pantanija in njegova nepozabna spektakularna napada. Cilj 14. etape bo na vrhu Orope, kjer je »Pirat« leta 1999 po težavah s kolesom na zadnjem vzponu švignil mimo kar 49 tekmecev in zmagal. Petnajsta etapa pa se bo končala na Plan di Montecampionu, kjer je Pantani zlomil odpor Pavla Tonkova in se veselil zmage.