Glavno vprašanje: Rus ali »Rus«?

V finalu odbojkarskega EP med Rusijo in Italijo tudi individualni dvoboj Dmitrija Muserskega in Ivana Zajceva.

Objavljeno
29. september 2013 10.43
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Današnji finalni dvoboj moškega EP v odbojki (18, København) je pričakovan. Zmagovalci letošnje svetovne lige in lanskih OI Rusi so v polfinalu sneli skalp branilcem naslova Srbom, finalisti zadnjega EP na Dunaju Italijani pa bodo podvig ponovili po včerajšnjem uspehu nad Bolgari.

Finalna tekma bo v prvo vrsto postavila medsebojni obračun dveh najbolj izstopajočih obrazov obeh izbranih vrst, ki sta šla v karieri že skozi številne preobrazbe – Dmitrija Muserskega in Ivana Zajceva. Oba sta sicer Rusa, le da ima prvi na dresu dejansko tudi grb rodne domovine, drugi pa nastopa pod italijansko zastavo.

Kdor za Muserskega še ni slišal prej, je zagotovo v finalu olimpijskega turnirja v Londonu. Takrat so se namreč izbranci selektorja Vladimirja Alekna merili z Brazilci in izgubljali že z 0:2 v nizih. Aleknu ni preostalo drugega, kot da se je odločil za skrajno tvegano potezo in je kar 218 cm visokega hrusta z blokerskega mesta, na katerem se počuti najbolj domače, premaknil na korektorskega, na katerem pred tem ni igral že več let. Nenavadna poteza je osupnila svet, v isti sapi pa Rusom zagotovila prestižni naslov. Aleknova četa je namreč zrežirala popoln zasuk, zmagala s 3:2, letela pa izključno na krilih Muserskega, ki se je ob kar 57-odstotnem napadalnem izkoristku ustavil šele pri 31 točkah. V hipu je postal junak, na mestu prvega zvezdnika »zbornaje« je zamenjal velikega Maksima Mihajlova, hkrati pa je še vedno vrhunska naložba za prihodnost, saj je star šele 24 let.

Tudi na letošnjem EP se ga tekmeci kar ustrašijo, saj jih brez pretiranega naprezanja preskoči ob mreži, obenem pa blesti z udarnim servisom. Doslej je na prvenstvu vpisal že 91 točk, le tri manj od korektorja Nikolaja Pavlova, samo v polfinalu proti Srbiji jih je 17 točk, od tega kar 7 blokov.

Pri »azzurrih« pa se vse vrti okrog fanta, prepoznavnega po svoji »metrski« irokezi. Ivan Zajcev je sin nekdanjega olimpijskega zmagovalca, svetovnega in evropskega prvaka Vjačeslava Zajceva in Irine Pozdnjakove, svojčas vrhunske plavalke. V finalu bo torej igral proti svojim nesojenim rojakom, v primeru zmage pa si bo kar sam podaril najlepše darilo za 25. rojstni dan, ki ga bo praznoval v sredo. Zajcev je najbolj univerzalen obraz na EP, saj je na začetku športne poti igral kot podajalec, nato pa so ga trenerji zaradi zelo eksplozivnih rok premestili na mesto napadalca, zdaj se – tudi na tem prvenstvu – izmenjuje kot korektor ali sprejemalec, z 202 cm je mirne duše lahko oboje. Zajcev je sicer eden od treh zdajšnjih italijanskih reprezentantov, ki se jim po žilah pretaka tuja kri, v istem kotlu sta še Jiri Kovar in Dragan Travica.