Gomboc na EP do srebrnega odličja

Slovenski judoist Adrian Gomboc je na EP osvojil drugo mesto v kategoriji do 66 kilogramov.

Objavljeno
20. april 2017 20.06
Na sliki Adrian Gomboc.Trening judoistov, ki potujejo na olimpijske igre v Rio, Podčetrtek, 7. junija 2016 [judo,Podčetrtek,treningi,Adrian Gomboc]
A. V., STA
A. V., STA
Varšava - Dvaindvajsetletni Adrian Gomboc iz Rakičana pri Murski soboti je prvi slovenski junak judoističnega evropskega prvenstva 2017 v Varšavi. V kategoriji do 66 kg je osvojil srebrno medaljo.

Varovanec Marjana Fabjana je v poljski prestolnici potrdil napredek in suvereno opravil z vsemi tekmeci do zadnje borbe. V finalu je na nasprotno stran tatamija stopil nekdanji svetovni in evropski prvak, 29-letni Ukrajinec gruzijskega rodu Georgi Zantaraja, za slovenskega predstavnika pa je bilo boja hitro konec, saj ga je Zantaraja ugnal z iponom.

Pred tem je slovenski tabor navdušeno pozdravil polfinalno zmago proti drugopostavljeenmu Gruzijcu Nijadu Šihalizadi, ki ga je Gomboc ugnal z iponom 37 sekund pred koncem dvoboja in slovenskemu taboru že priboril 43. kolajno s prvenstev stare Celine. Obenem je tekmovalec celjskega Sankakuja postal 11. Slovenec s posamično medaljo na EP ter četrti v moški konkurenci po Stanku Topolniku, Aljažu Sedeju in Rokiju Drakšiču.

Gomboc je že s polfinalom olimpijskih iger v Rio de Janeiru 2016 in na koncu nekoliko nesrečnim petim mestom potrdil izreden talent. Danes je dokazal, da je dozorel za stopničke. V uvodu je po pričakovanjih opravil z nekoliko manj izkušenim vrstnikom, Portugalcem Joaom Crisostomom. Zadostoval je vazari na sredini dvoboja, s taktičnim nadaljevanjem pa je prednost obdržal do konca borbe, ki je po novih pravilih skrajšana na štiri minute.

Naslednji nasprotnik v sloviti Torwar areni nasproti nogometnega stadiona varšavske Legie je bil 21-letni Petar Zadro iz Bosne in Hercegovine, še eden od mladih, ki se spogledujejo z olimpijskim ciklom do Tokia 2020. Gomboc je dvoboj, v katerem je prevladoval, minuto in pol pred koncem končal z iponom. V izenačenem četrtfinalu je bil favorizirani Izraelec Baruch Smailov celo nevarnejši, Gomboc pa pod hudim pritiskom tudi zaradi dveh prejetih kazni. A ti po novih pravilih nista odločili dvoboja, zato se je ta po rednem delu nadaljeval z borbo za zlato točko. Izraelec je po vsega devetih sekundah spet poskušal z metom, z izrednim protinapadom pa je Gomboc tekmeca med padcem obrnil za zmagoviti ipon in polfinale.

Prvi je danes od Slovencev na EP na blazine stopil 27-letni Matjaž Trbovc iz celjskega Sankakuja v kategoriji do 60 kg in vnaprej je bilo jasno, da bo moral presenetiti, če bo želel v popoldanske boje, ki odločajo o kolajnah. V prvem nastopu je v podaljšku sicer ugnal šest let mlajšega nemškega prvaka Moritza Palfyja, v drugem nastopu pa je bil evropski podprvak in vodilni tekmovalec s svetovne lestvice Orhan Safarov iz Azerbajdžana, ki se je po manj kot polovici dvoboja veselil pričakovanega uspeha, previsoka ovira.

"Že prva borba je bila zelo težka in odločil je šele podaljšek. Nemca poznam s treningov in vem, da je zelo dober, a na srečo sem izvlekel zmago. Nato me je čakal vodilni tekmovalec s svetovne lestvice. Po manj kot polovici sem napravil napako, nato sem se moral odpreti, kar je Azerbajdžanec izkoristil za več metov. Seveda sem imel priložnost, da še obrnem izid, a je tako izkušen, da je zasluženo zmagal," je po tekmi povedal Trbovc, ki namerava tekmovati tudi v prihajajočem obdobju, da si popravi mesto na svetovni lestvici. Zlato kolajno je osvojil Rus Robert Mšvidovadze.

Novo zlato medaljo je v kategoriji do 52 kg osvojila tudi Majlinda Kelmendi, lani prva dobitnica zlate olimpijske medalje za Kosovo, ki del priprav prav tako vsako leto preživi pri tvorcu največjih uspehov slovenskega juda Marjanu Fabjanu. V kategoriji do 48 kg je slavila Ukrajinka Darja Bilodid.

V slovenskem taboru nestrpno pričakujejo tudi petkov program. V kategoriji do 63 kg se bo predstavila evropska, svetovna in olimpijska prvakinja Tina Trstenjak, ob njej pa tudi mlada obetavna Andreja Leški. V kategoriji do 70 kg bo nastopila Anka Pogačnik, v moški konkurenci do 73 kg pa Martin Hojak, ki je lani na EP v Kazanu zasedel peto mesto, potem ko je izgubil slovenski dvoboj za bron z Rokijem Drakšičem.