Govejškova v Kranju popravila slovenski rekord

Plavalka Nastja Govejšek je na mitingu v Kranju izboljšala državni rekord na 50 m delfin (26,26).

Objavljeno
22. november 2015 19.06
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Kranj - Plavalka Velenja Nastja Govejšek je na mitingu v Kranju z izidom 26,26 dosegla nov slovenski rekord na 50 metrov delfin.

Govejškova je s tem lasten rekord, ki ga je postavila januarja letos v Ljubljani, izboljšala še za 16 stotink sekunde: »Po jutranjem plavanju sem vedela, da sem zelo hitra, bila sem tudi hitrejša kot v Zagrebu in vedela sem, da je rekord dosegljiv. Glede na dejstvo, da je tukaj slab štartni kamen, kjer manjka odriv in začetna hitrost, je izid res super,« je po rekordu povedala 18-letna plavalka ter potarnala nad smolo na sobotni tekmi na 100 m delfin: »Žal so se mi na 75 metrih snela očala.«

Nastja Govejšek, ki je poskrbela že za svoj 103. slovenski rekord v vseh starostnih kategorijah, je razkrila tudi cilje za evropsko prvenstvo, ki bo med 2. in 6. decembrom v Izraelu:

»Že na zadnjih prvenstvih v Chartresu in Herningu sem bila polfinalistka. Enake cilje imam tudi letos. Skrita želja je seveda finale, a v osnovi si želim čim boljše plavanje in nove osebne rekorde,« je pojasnila Govejškova.

Schollmayerjeva rekordno na 50 m hrbtno

Za nov slovenski mladinski rekord je nato poskrbela Ava Schollmayer, tudi že reprezentantka, ki je s 28,78 na 50 metrov hrbtno za stotinko izboljšala lasten rekord, ki ga je dosegla pred letom dni prav tako v Kranju.

Pričakovano zmago je na 100 metrov prsno (59,79) dosegel tudi prvi slovenski adut za bližnje evropsko prvenstvo Damir Dugonjić, ki bo tam v tej disciplini branil bron z zadnjega EP leta 2013 na Danskem.

»Damir se je držal dogovora in prvih 50 metrov odplaval sproščeno, nato odlično odplaval tretjih 25 metrov, na zadnji dolžini pa je imel nekoliko previsoko frekvenco. Ta tekma tukaj je bil dober trening, nastop za tukaj prva liga, zdaj pa ima 10 dni za zadnje popravke,« je ocenil njegov trener Matija Medvešek.