Grandovčeva do olimpijske norme

Maratonka Daneja Grandovec je v Valencii osvojila 13. mesto in s časom 2:40:23 dosegla normo za nastop na olimpijskih igrah.

Objavljeno
15. november 2015 20.25
tre_MARATON TREH SRC
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Valencia - Slovenska maratonka Daneja Grandovec je na 42-kilometrski preizkušnji v Valencii s 13. mestom in časom 2:40:23 izpolnila normo (2:42:00) za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Riu de Janeiru. S časom 2:26:57 je zmagala Namibijka Beata Naigambo, v moški konkurenci pa je bil s časom 2:06:13 najboljši Kenijec John Mwangang.

»To je bil dan, ko se mi je izšlo vse po načrtih, tako dnevna forma, vreme, počutje, kot tudi vzdušje ob progi, kar se zelo redko primeri. Tekma je bila zelo dobro organizirana, ogromno je bilo ljudi ob progi, veliko izenačenih in zelo dobrih tekačev in tekačic. Užitek je bilo nastopiti, niti za trenutek nisem tekla sama. Začela sem zelo dobro in na tridesetem kilometru vedela, da bom lahko dosegla olimpijsko normo. S tem se niti nisem obremenjevala, saj sem vedela, da bom dovolj hitra, četudi bi moj ritem nekoliko padel. Ko sem prišla v cilj, sem bila zelo vesela, Tako kot še nekaj drugih tekačic, saj nas je veliko izpolnilo normo, med njimi je skoraj isti čas kot jaz dosegla tudi Kenijka Lucia Kimani, zmagovalk maratona v Bostonu,« je za STA povedala Grandovčeva. 

Nekdanja slovenska prvakinja na 3000 metrov zapreke, tudi državna rekorderka, se je popolnoma posvetila maratonu, četudi v zadnjem času ni veliko tekmovala. »Imela sem kar precej težav s poškodbami, potem pa me je še avto zbil na tla, ko sem bila na kolesu. Šele julija letos sem začela trenirati. Sprva mesec dni sama v gozdu, ker nisem bila za 'javnost'. Ti ponovni začetki so bili zelo težki, vendar sem zdržala in bila poplačana. Ko mi je steklo, pa nisem želela veliko nastopati, da se ne bi znova poškodovala in edino tekmo pred Valencio sem imela konec septembra, ko sem zmagala na maratonu v Slovenskih Konjicah. Sedaj bom najprej malo proslavila ta uspeh, decembra bom imela aktivni premor, potem pa bodo sledile priprave na olimpijsko sezono,« je zaključila slovenska maratonka.