Hafner: Moja edina taktika bodo udarci v Dejanov obraz

Dejan Zavec na javnem treningu vzbudil precej več (straho)spoštovanja kot njegov petkov tekmec iz Madžarske.

Objavljeno
15. oktober 2014 01.27
Ferenc Hafner in Dejan Zavec na današnjem treningu b hotelu Habakuk, 14.10.2014, Maribor
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Maribor – Dejan Zavec že komaj čaka, da zasliši gong, ki bo v petek zvečer v dvorani Tabor naznanil začetek njegovega obračuna z Madžarom Ferencem Hafnerjem. Nič čudnega, ko pa je od njegovega zadnjega dvoboja in zmage nad Francozom Sebastienom Allaisom, preteklo že leto dni. Še več, skoraj 31 mesecev, pa je minilo od Ptujčanove zadnje boksarske predstave v Sloveniji.

»Vesel sem, da smo spet tako daleč in da bo dolga pot dobila svoj cilj. Zares že močno pogrešam borbo, te pa se veselim toliko bolj, ker jo bom imel po več kot dveh letih in pol spet pred svojimi navijači,« je Zavec (33 zmag, 18 s k. o., 3 porazi) na včerajšnjem soočenju borcev, na katerem je prvič z očmi premeril tekmeca iz Madžarske, hitel razlagati razloge za nestrpnost pred dvobojem za naslov evropskega prvaka v supervelterski oziroma polsrednji kategoriji (do 69,85 kg).

V tako velikem pričakovanju je tudi zaradi vrhunske pripravljenosti, do katere se je – potem ko se je po debelih dvanajstih letih razšel z magdeburškim klubom Sport Event's Steinforth – prvič dokopal bolj ali manj sam. Da na treningih pogosto ni imel nikogar, ki bi bdel nad njim, je bil zanj prav poseben izziv. Enako velja za iskanje partnerjev za sparing, kar ni bilo preprosto. Hafner (23 zmag, 12 s k. o., 5 porazov) je namreč levičar, kakovostnih boksarjev z močnejšo levo roko pa ni lahko najti.

Z izbiro je imel slednjič srečno roko. Potem ko se je v prostorih svojega kluba na Ptuju sprva pripravljal z desničarjema Janom Klaričem in Aljažem Venkom, prvi je že (prezgodaj) sklenil kariero, drugi pa velja za enega od najobetavnejših slovenskih boksarjev, si je »pripeljal« še levičarja, Hrvata Ivana Jukića in Čeha Stepana Horvatha. Zatem se je odpeljal v Pulj, kjer je vadil s Hrvatom Mirzetom Bajraktarevićem (ob Jukiću, Denisu Simčiču in kikboksarju Gregorju Stračaneku prav tako udeležencu petkovega spektakla), zaključne priprave pa je opravil v Tivoliju s tehnično zelo dobro podkovanim državnim prvakom v srednji kategoriji, prav tako levičarjem Andrejem Bakovićem.

»Na boksarje, ki močneje udarjajo z levo roko, se je treba posebej dobro pripraviti. Znano je pač, da znajo biti slabi levičarji sila neugodni dobrim desničarjem,« je pojasnil 38-letni Ptujčan, ki ga je enako stari tekmec v marsičem presenetil, ko ga je prvič videl od blizu. »Pričakoval sem, da je enako visok kot jaz, pa je malce višji. Poleg tega ga je tudi več skupaj, kot sem sodil po ogledu posnetkov njegovih dvobojev,« je zaupal Zavec in ponovil, da je Hafner nepredvidljiv borec, čigar glavni adut so udarci, ki jih sproža na zelo nenavaden način. Verjetno izvirajo iz obdobja, ko se je preizkušal tudi kot kikboksar in tajski boksar.

Je pa »Mr. Sympathikus«, ki je s svojimi »štosi« na skupnem fotografiranju spravil v smeh tudi 38-letnika iz Debrecena, pri tekmecu opazil tudi nekaj slabosti. »Gibanje in obramba sta njegovi šibki točki, prek katerih si bom prizadeval nagniti jeziček na tehtnici na svojo stran. Moj edini cilj je zmaga in naslov evropskega prvaka, s katerim bi na lestvici združenja WBO pridobil toliko mest, da bi lahko spet upal na odmevnejši dvoboj v ZDA,« je prepričan ptujski šampion, veliki favorit tudi sodeč po tem, kar sta boksarja prikazala na javnem treningu v hotelu Habakuk. Zavčevi udarci so pri navzočih vzbudili precej več (straho)spoštovanja kakor Hafnerjevi.

Toda izkušeni Madžar, čigar trenerju je ime Laszlo Papp, enako kot najboljšemu madžarskemu boksarju vseh časov (leta 2003 preminulemu olimpijskemu prvaku iz Londona '48, Helsinkov '52 in Melbourna '56), se še zdaleč ne vdaja vnaprej. »Nobene posebne taktike nimam. No, edina je ta, da ga bom udarjal v obraz in drugam v glavo, kamor bo pač padlo,« je zaupal Hafner, ki verjame, da lahko z večjo željo preseneti Zavca.