Horner le še korak do uspeha kariere

Očitno bo tik pred dopolnjenim 42. rojstnim dnem ameriški kolesar Chris Horner postal zmagovalec letošnje Vuelte.

Objavljeno
14. september 2013 22.42
CYCLING-ESP-TOUR
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si
Alto de l'Angliru - Letošnja Vuelta bo očitno postregla z najstarejšim zmagovalcem največjih kolesarskih dirk na svetu doslej. V predzadnji, 20. etapi, ki se je končala na najznamenitejšem španskem vzponu na Angliru, je 41-letni Američan Chris Horner odbil vse napade Italijana Vincenza Nibalija, še več: prednost pred njim je celo povečal.

Horner je v 142 kilometrov dolgi etapi, ki jo je sicer dobil 22-letni in zgolj 56 kilogramov težki Francoz Kenny Elissonde, pokazal veliko mero potrpežljivosti in modrosti. Čeprav je na zaključnem vzponu že zaostajal za Nibalijem, ga je ujel, na koncu pa celo prehitel za 28 sekund in v etapi zasedel drugo mesto. Pred zadnjo, ravninsko etapo ima zdaj Američan 37 sekund zaloge pred Italijanom, kar je domala nemogoče zapraviti.

»Povsem sem miren. Točno vem, kaj moram storiti. Seveda bi rad zmagal na znamenitem vzponu, toda boj za rdečo majico je v tem trenutku pomembnejši kot etapna zmaga. Slediti moram Nibaliju, če v ospredju ne bo ubežnikov, pa ga še pravočasno napasti, saj je v šprintu močnejši in bi si lahko pridobil bonifikacijske sekunde,« je še pred današnjo etapo dejal Horner. Za izpolnitev želja je potreboval močne noge in tudi glavo. Neverjetno moč kaže že vso dirko, tokrat pa je dokazal, da ima tudi glavo na pravem mestu.

To se je videlo na polovici dobrih 12 kilometrov dolgega zaključnega vzpona. Nibali je napadel, a se izkušeni Američan ni brezglavo zagnal za njim, temveč je nadaljeval v svojem ritmu. Deset sekund prednosti Italijana je hitro izničil in mu še naprej sledil. Po neuspešnem napadu je ekipa Astane poskušala še z enim manevrom, iz ubežne skupine sta Nibaliju na pomoč priskočila Paolo Tiralongo in Jacob Fuglsang, a tudi trije kolesarji kazahstanskega moštva niso zlomili žilavega Američana. Ta je še enkrat odgovoril na napad največjega tekmeca, ko pa je uvidel, da je napadalnost Italijanu pobrala moči, se je odločil za protinapad, ki mu je prinesel želen scenarij.

»Vincenzo je bil neverjeten. To, kar je on delal, je velika promocija za kolesarstvo. Napadel je vsaj desetkrat, s tem pa zagotovo navduševal občinstvo, ki je bilo priča zgodovinskemu dogodku. Morda se ne bo nikoli več zgodilo, da bo dirko dobil kolesar, ki je le mesec oddaljen od 42. rojstnega dneva. Ne vem pa, ali je vsem jasno, koliko sem moral za to trpeti. Nibali me je danes povsem izmučil,« je hvalil tekmeca Horner, ki pa je gotovo lahko ponosen, da ga Italijan ni zlomil.

Slovenca sta tudi v 20. etapi nastopila približno tako kot v prejšnjih gorskih etapah. Jani Brajkovič je z zaostankom osmih minut in pol zasedel 33. mesto, kar pa mu je v skupnem seštevku vendarle prineslo napredovanje za dve mesti, zdaj je 26. (+57:15). Grega Bole je zaostal 19 minut in 17 sekund, skupno je na 97. mestu (+3;21:34).