Horner po zmagi na Vuleti brez dopinškega testa

Španske protidopinške oblasti so zmagovalca Vuelte Chrisa Hornerja po velikem uspehu iskale v napačnem hotelu.

Objavljeno
16. september 2013 16.57
CYCLING-ESP-TOUR
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Madri - Zmagovalec letošnje kolesarske dirke po Španiji Američan Chris Horner po včerajšnjem velikem uspehu ni oddal dopinškega vzorca. Zakaj? Španske protidopinške oblasti so ga namreč iskale v napačnem hotelu, čeprav je pristojnim iz ameriške protidopinške agencije pravočasno sporočil pravi naslov, kjer ga bo mogoče najti.

Horner je z 41 leti postal najstarejši zmagovalec katere od preizkušenj tako imenovanega grand toura, ene od treh največjih in najprestižnejših kolesarskih dirk na svetu. Ker po svojem največjem uspehu ni opravil dopinške kontrole, je nanj že padla senca dvoma.

Ameriška protidopinška agencija USADA je namreč španske oblasti zaprosila, naj v njenem imenu testirajo novega zmagovalca Vuelte, a se je pri Agenciji za varovanje zdravja v športu (AEPSAD), ki je v Španiji zadolžena za opravljanje tovrstnih testov, zapletlo. Uslužbenci namreč Hornerja v hotelu, kjer je bilo nastanjeno njegovo moštvo RadioShack, niso našli.

Ameriški kolesar je namreč v nedeljo spal v drugem hotelu skupaj z ženo, a menda pravočasno, pred začetkom zadnje etape, sporočil vodstvu USADA spremembo lokacije. »Ravnali smo se v skladu s pravili, Horner je celo prejel elektronsko sporočilo, s katerim so mu potrdili, da so dobili podatke,« so predstavnikom protidopinške agencije odgovorili v moštvu RadioShack, odgovoru so priložili tudi kopijo poslanega elektronskega sporočila.

Predstavniki španske agencije AEPSAD so o dogajanju obvestili ameriško protidopinško organizacijo, ki lahko ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi, zaprosi za ponovitev testa ali pa se odloči za začetek disciplinskega postopka zaradi morebitne kršitve protidopinških pravil.