Hram slovenskih športnih junakov sprejel 28 novih članov

Društvo športnih novinarjev Slovenije je v Hram slovenskih športnih junakov sprejelo 28 novih članov.

Objavljeno
28. november 2013 22.59
stožice
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA

Ljubljana - Hram slovenskih športnih junakov, ki domuje v ljubljanski dvorani Stožice, je danes povečal svoje članstvo.

Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) je namreč na slavnostni prireditvi vanj namreč sprejelo še 28 športnikov, tako da je skupno število slovenskih junakov, ki imajo svoje panoje v dvorani, zdaj 56.

Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) je projekt Hrama športnih junakov začelo leta 2011, lani pa je sledila prva večja skupina športnikov, v njej je bilo 26 imen. Danes se jim je pridružilo še 28 športnikov najrazličnejših generacij. Približno polovica novih dobitnikov priznanj (vsem sprejetim v hram slavnih so namenili posebne kipce), se je tudi udeležila prireditve.

Danes so svoje mesto v Hramu slovenskih športnih junakov dobili Franc Smolej (smučarski tek), Ciril Praček (alpsko smučanje), Branko Ziherl (skoki v vodo), Tone Cerer (plavanje), Tine Mulej (alpsko smučanje), Janko Štefe (alpsko smučanje), Ivan Toplak (nogomet), Janko Kosmina in Mario Fafangel (jadranje), Tine Šrot (gimnastika), Jurij Uršič (kolesarstvo), Edvard Vecko (namizni tenis), Ištvan Korpa (namizni tenis), Tone Gale (hokej), Milan Zadel (kajak kanu), Stanko Topolčnik (judo), Bojan Križaj (alpsko smučanje), Peter Vilfan (košarka), Bojan Ropret (kolesarstvo), Boris Strel (alpsko smučanje), Alenka Cuderman (rokomet), Borut Petrič (plavanje), Miran Tepeš (smučarski skoki), Jure Franko (alpsko smučanje), Primož Ulaga (smučarski skoki), Andrej Jelenc (kajakaštvo na divjih vodah), Darjan Petrič (plavanje), Matjaž Debelak (smučarski skoki) in Mateja Svet (alpsko smučanje).

Križaj: Smučanje smo postavili na prve strani časopisov

»To je veliko priznanje. Vse, kar se je takrat dogajalo, ni bila samo moja zasluga, ampak vseh reprezentančnih kolegov in vodstva ekipe. Smučanje smo postavili na prve strani časopisov in v medije in ponosen sem, da sem bil del tega,« se je ob zahvali za priznanje član prve zlate smučarske generacije Bojan Križaj spomnil na trenutke, ko so smučarji s svojimi nastopi ustavili življenje v Sloveniji.

Zidar: Cilj je vzpostavitev delujočega muzeja

Pomen sprejemanja novih športnikov v Hram športnih junakov (spodnji ring dvorane Stožice je zdaj že skorajda povsem zaseden s panoji sprejetih športnikov) je poudaril tudi predsednik DŠNS Jože Zidar.

»Že lani smo razglasili prve športnike, že leta 2011 pa smo vanj uvrstili prva športnika, Mira Cerarja in Leona Štuklja. Naš cilj je, da po današnjem nadaljevanju sprejemanja predvsem vzpostavimo delujoč muzej športa. Naša pobuda je samo delček ohranjanja zgodovine slovenskega športa, lahko smo ponosni na slovenski šport in na njegov združevalni pomen,« je dejal Zidar.

DŠNS je leta 2011 v Hram športnih junakov kot prva uvrstilo Leona Štuklja in Miroslava Cerarja, najboljša slovenska športnika prejšnjega stoletja. Hram je DŠNS v Stožicah pripravil ob pomoči Mestne občine Ljubljana, Javnega zavoda šport Ljubljana, Muzeja športa in Fundacije za šport.

Za zdaj so v Stožicah v zelenem ringu panoji z osnovnimi podatki o športnikih ter njihovimi fotografijami. DŠNS pa želi ohraniti tudi rekvizite in druge športne predmete, s katerimi so bili povezani slovenski športniki, ter športne zgodovinske dogodke, tudi iz člankov in prispevkov že upokojenih novinarskih kolegov in drugih. Zato bo skušalo s partnerji doseči tudi, da bi zaživel muzej športa v obliki, ki si ga slovenski šport zasluži.