IAAF zanika prikrito podporo krvnemu dopingu

V Mednarodni atletski zvezi (IAAF) poudarjajo, da so pri dokazanem dopingu ujeli 145 športnikov.

Objavljeno
28. november 2015 12.22
Monaco IAAF Meeting
J. P.
J. P.

London - Mednarodna atletska zveza (IAAF) je zanikala očitke, da je v tajnosti dovoljevala krvni doping oziroma da ni ukrepala, čeravno so primeri zlorabe postali javno znani. Zveza zatrjuje, da ni dokazov za to, da bi neobičajne vrednosti testov dokazovale uporabo tega prepovedanega načina pomoči športnikov.

Očitki so povezani z že nekaj meseci starimi obtožbami na račun 12.000 domnevno spornih testov športnikov. Vzorce so jemali več let, dve tretjini naj bi bili sumljivi. IAAF se je zdaj odzvala na del očitkov, ki letijo na uporabo krvnega dopinga, in poudarila, da imajo športniki biološki potni list z vsemi normalnimi vrednostmi krvnih elementov šele od leta 2009. Zato po mnenju krovne organizacije podatki pred tem letom ne morejo biti primerljivi s pozneje pridobljenimi.

»Zato ne smemo obtoževati kar vsepovprek na podlagi podatkov izpred leta 2009. Pri teh vzorcih se lahko nenormalne vrednosti hitro označi za doping, pa četudi so športniki povsem nedolžni,« sporočajo z IAAF in dodajajo, da so pri dokazanem krvnem dopingu ujeli 145 atletov od testiranih več kot pettisočih.