Idealno tekmovanje za srednji razred

Zmaga na ekipni balkanski tekmi je ostala doma. Zmagovalko skoka s palico Tino Šutej je razjezilo tekmovalno pravilo.

Objavljeno
22. september 2014 01.52
Balkanation atletika - Marina Tomič 20.septembra 2014
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Večina atletov je ta čas z mislimi pri počitku po koncu sezone bodisi že pri pripravah za novo. Temu primerni so bili tudi rezultati na prvem balkanskem ekipnem tekmovanju, ki ga je gostila Ljubljana. Pričakovano, kot je bila tudi zmaga Slovenije, saj se je med osmimi državami edina zelo resno lotila tekme.

Že več kot mesec dni je od vrhunca atletske sezone, EP v Zürichu, in številni tekmovalci odtlej niso imeli nastopov, niso niti trenirali, zato rezultati na balkanskih igrah v Šiški niso bili v ospredju. Pomembna so bila mesta, v všečni tekmi pa so bili Slovenci daleč najboljši, saj so na 1. mestu zbrali 102 točki, druga je bila Hrvaška s 84, tretja pa Turčija z 80. Zmag so naši atleti zbrali šest, niz je v teku na 100 metrov z ovirami odprla Marina Tomić, četudi ni bila glavna favoritinja.

»To je res, je pa dejstvo, da sem prišla zmagat. To je štadion, na katerem moram biti prva, tudi ko nisem v formi,« je bila zadovoljna Tomićeva s 1. mestom, maksimalno število točk pa so v nadaljevanju Sloveniji zagotovili še Žan Rudolf, Maruša Mišmaš, Martina Ratej, Primož Kozmus in Tina Šutej, pri čemer je bila slednja z naskokom najbolj nezadovoljna. Potem ko je v prvem poskusu preskočila svojo začetno višino 400 cm, pred katero so vse njene tekmice že izpadle, ji namreč niso dovolili nadaljevati oziroma bi morala letvico pomakniti na višino novega državnega rekorda. To pomeni 462 cm, tega pa seveda Šutejeva ni želela storiti, posebej ker je bila pred začetkom prepričana, da je sistem enak kot na drugih ekipnih tekmah in je torej konec po skupno štirih neuspešnih poskusih.

»Za takšno pravilo nisem slišala še na nobeni tekmi, me prav zanima, kdo si ga je izmislil. Ne zdi se mi prav, da se trudim, da Sloveniji zagotovim vse točke, nato pa mi ne dovolijo skakati. Menda gre za časovno stisko, a kot vidimo, tekma še vedno traja … Tako se ne dela, ne moreš pač z začetne višine preskočiti na državni rekord,« ni skrivala nezadovoljstva Šutejeva, pri čemer je bilo enako pravilo tudi v moškem skoku v višino.

Pravila bo treba dodelati, je bila tako končna ugotovitev, ekipna tekma je bila sicer vsem v zmagoviti reprezentanci všeč, številni bi sicer zamenjali termin, ne pa tudi kapetan Primož Kozmus. »Menim, da se moramo navaditi na daljšo sezono. September je mesec, v katerem se še lahko tekmuje, to je naše delo in moramo nastopati. Sicer pa so takšne tekme za naš prostor pomembne, ne moremo pač prirediti mitingov diamantne lige, lahko pa gradimo na tem. Za srednji razred atletov je to tekmovanje idealno,« je ocenil Kozmus, ki je kladivo tokrat vrgel zgolj 70,66 metra, bo pa zdaj kar nadaljeval priprave za prihodnjo sezono.