Iran v drugo dokazal, zakaj je sedma ekipa sveta

Slovenci so za zaprtimi stožiškimi vrati izgubili proti Iranu z 2:3, čeravno so že vodili z 2:0 v nizih.

Objavljeno
16. maj 2017 00.55
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – V drugem prijateljskem dvoboju v dveh dneh so odbojkarji Irana za zaprtimi stožiškimi vrati dokazali, zakaj so sedma reprezentanca sveta. Izničili so slovensko prednost z 2:0 v nizih in zrežirali popoln zasuk. Naše fante nov (srbski) izziv čaka v soboto v Šoštanju.

Prvi niz pred praznimi tribunami – na njih je bilo nekaj svojcev domačih reprezentantov in osemčlanska delegacija iz Irana – je bil izenačen do 10. točke, ko je k servisu stopil Jan Kozamernik in poskrbel, da so gostitelji odšli na drugi tehnični odmor z udobno zalogo šestih točk. Od prvih devetih lastnih točk Slovencev sta jih blokerja Alen Pajenk in Kozamernik prispevala kar sedem, korektor Mitja Gasparini pa je prvo (z asom) dosegel šele pri 18:11. Po +8 so se domači prehitro sprostili, tekmec se je približal na točko in zakuhal razburljivo končnico, v kateri so imeli mirnejše živce izbranci Bobe Kovača.

Drugi niz je bil repriza prvega. Od prvega do zadnjega trenutka so vodili Slovenci, a so si po varnem naskoku petih točk spet privoščili kratek mrk, kar so dvakratni azijski šampioni izkoristili in se jim vnovič prilepili za ovratnik. Toda finiš je bil še enkrat po taktih evropskih podprvakov, zaključno žogo je primazal Klemen Čebulj, ki dan prej v Hočah kot edini ni vstopil v igro. Tretji niz je bil izenačen. Dišalo je po tem, da bodo Slovenci ostali brezmadežni, saj so bili dolgo v rahli prednosti, a je bilo v ključnih trenutkih napak preveč.

Nato pa je Kovač popolnoma premešal karte in priložnost ponudil fantom s klopi, ki so dan prej v 5. nizu poskrbeli za zmago. Sinoči se nikakor niso mogli sestaviti, med njimi ni bilo razpoloženega igralca in tekmecem se je posrečil popoln zasuk. V četrtem in petem nizu je bil promet enosmeren, izbranci nekdanjega trenerja ACH Volleyja Igorja Kolakovića pa so bili boljši v prav vseh odbojkarskih prvinah.

»Prva dva niza smo odigrali dobro, v tretjem malo popustili, na koncu pa nekoliko grešili pri sprejemu tekmečevega močnega servisa. Za nas je bilo to dobro opozorilo, da moramo še sestaviti igro, ki nas je krasila minula leta, tudi sicer je za nas koristno, da odigramo čim več takšnih tekem. Zdaj nas čaka Srbija, ki je verjetno še močnejši tekmec kot Iran. Z uigranostjo ni težav, dolgo smo že v popolni zasedbi, resda pa osem mesecev nismo igrali skupaj. Najti moramo še harmonijo v igri,« je poudaril Klemen Čebulj, ki je s Civitanovo pred dnevi postal italijanski prvak, poljski mediji pa ga že selijo v Resovio. Ob tem le zamahne z roko, češ da mu poljska liga ne diši.