Ivan Trajković po poti Franke Anić do brona na SP

Na svetovnem prvenstvu v tekvondoju v Mehiki se je s tretjim mestom okitil še Ivan Trajković (nad 87 kg).

Objavljeno
20. julij 2013 10.05
afp*OLY-TAEKWONDO
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Puebla - Slovenska reprezentanca v tekvondoju se s svetovnega prvenstva olimpijskega združenja WTF v Mehiki vrača z dvema bronastima odličjema. Po Franki Anić, ki je na zmagovalni oder stopila v kategoriji do 67 kg, se je 3. mesta razveselil še glavni slovenski adut med moškimi Ivan Trajković (nad 87 kg).

Trajković se je do brona dokopal po četrtfinalni zmagi nad Poljakom Piotrom Hatowskim (10:5), že prej je v osmini finala snel skalp domačemu matadorju Ocelotzinu Sanchezu (7:5) in v uvodnem dvoboju tudi Azerbajdžancu Jejhunu Hasanliju (11:9). Žal pa se je slovenski as poškodoval že v tej prvi borbi, a je njegova desna noga vseeno vzdržala do tretjega obračuna, po katerem je bil na sporedu triurni odmor. Trajković se je ohladil in navkljub naporu maserja Maria Dušaka so bile bolečine v stegenski mišici prevelike, da bi lahko nastopil v polfinalu. V njem bi se sicer moral pomeriti s poznejšim dobitnikom zlatega odličja Anthonyjem Obamejem iz Gabona, ki je bil v finalu z 10:2 boljši od Iranca Sajjada Mardanija.

»S kolenom sem dobil udarec naravnost v desni kvadriceps. Zelo je bolelo, a glede na to, da so si borbe hitro sledile ena za drugo, sem bil dokaj segret, mazal sem se tudi z grelno kremo, tako da v teh dvobojih niti nisem čutil bolečine. V daljšem, triurnem odmoru pred polfinalom pa se je telo ohladilo, bolečina je naraščala, poskusil sem vse, povili smo nogo, a zaman,« je zmajeval z glavo Ivan Trajković in dodal: »Šlo mi je odlično, vse borbe sem taktično dobro izpeljal, čeprav so mi proti koncu vsake začele popuščati moči. Tako s tehničnega kot s taktičnega vidika je šlo vse po načrtih. V polfinalu me je čakal Gabonec, sicer olimpijski podprvak, s katerim sem treniral pred dvema mesecema v Parizu. Zdaj je lahko biti pameten, kaj bi bilo in kaj ne, dejstvo pa ostaja, da sem bil res odlično pripravljen.« Ocenil pa je tudi slovenski izkupiček na tem SP: »Dokazali smo, da nismo več pikica na tekvondoističnem zemljevidu in lahek žreb za tekmece; pokazali smo, koliko smo dejansko vredni.«

KDO JE IVAN KONRAD TRAJKOVIĆ?

Rojen: 1. septembra 1991
Prebivališče: Slovenska Bistrica
Poklic: študent matematike
Hobi: pijača s prijatelji
Klub: KBK Maribor
Trener: Bojan Ferš

Največji uspehi:
3. mesto - svetovno prvenstvo Puebla (2013)
11. mesto - olimpijske igre London (2012)
3. mesto - olimpijske kvalifikacije Kazan (2012)

EP:
1. mesto - U21 Vigo (2009)
2. mesto - Manchester (2012)

Svetovni pokali:
2. mesto - OP Hrvaške 2010 Zagreb
1. mesto - OP Nizozemske 2011 Eindhoven
2. mesto - OP Belgije 2011 Herentals
2. mesto - OP Avstrije 2011 Innsbruck
1. mesto - OP Srbije 2011 Beograd
1. mesto - OP Hrvaške 2011 Zagreb