Iz kuhinje na vrhu smučišča vedno diši

Slovenski slalomisti na divjih vodah v Deep Creeku, ki gosti svetovno prvenstvo, začetne težave pustili za seboj.

Objavljeno
14. september 2014 00.12
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Ko bodo čez tri dni slovesno odprli slalomsko SP v ZDA, bo za kajakaše in kanuiste nastopila ura resnice o njihovem dometu v tem letu, Slovenci pa imajo po desetih dneh privajanja na progo v osrčju zvezne države Maryland že veliko boljši občutek kot ob prihodu. »Zaradi zgodnjega odhoda v ZDA sem bil v dvomih, a boljše poteze ne bi mogli narediti,« pravi trener Dejan Testen.

Nekdanji reprezentant v spustu na divjih vodah in zdaj trener dvojca Luka Božič-Sašo Taljat, ki občasno poprime tudi za organizacijske posle – slalomisti te dni še čakajo prihod direktorja reprezentanc Andreja Jelenca, ki običajno skrbi tudi za logistiko –, namreč ponavadi z varovancema raje lovi zadnji vlak. »Tokrat se je odločitev, da vsi odpotujemo v ZDA dva tedna pred SP, izkazala za zelo dobro, in to za vse reprezentante. Rabili smo namreč kar nekaj časa, da se privadimo na progo, treningov pa smo imeli v tem času dovolj in nekaj dni pred štartom lahko trdim, da so vsi šli čez glavno oviro,« pravi Testen. Bolj kot časovna razlika, s katero zaradi vajenosti na potovanja običajno hitro opravijo, je slalomiste namreč begala proga, ki se vendarle ni izkazala za tako nedolžno, kot so govorili podatki, s katerimi so jim postregle druge reprezentance pred odhodom.

»Izgledalo je, da bo lahko, a so potem nastopile težave, vstopi v tok so namreč zahtevni, voda se vrtinči. Luka je imel več težav, Sašo, ki je prišel pozneje, manj in se je hitreje prilagodil. Če izvzamem prilagajanje na vodo, pa smo vsi zelo hitro padli v rutino. Ravno toliko časa bomo tukaj, da smo v prvih dneh dobro naštudirali vse poti, logistiko, odhode na progo in z nje, tako da se počutimo kot doma in ni nelagodnosti, do katere pri nekaterih zna priti, ker je zanje vse novo,« pravi Testen. Slovenci so namreč zakupili dve hiši, v katerih so nastanjeni in sta od proge oddaljeni le pet minut hoda, ker sta na vrhu hriba, po katerem se spušča nekaj smučarskih stez, pa jih z okolico vred vse skupaj precej spominja na smučišče v Cerknem in njegovo kočo na vrhu. V začasnem domu so se tako dobro znašli, da večine niti na prost dan ni zamikalo oditi kam dlje, tako da so se v Washington prejšnji vikend odpravili le Testen, Božič in Ajda Novak, saj so morali po Taljata in tudi po dvosed, ki se je prvi dan poti izgubil nekje med Evropo in Ameriko. Drugi so se razkropili po okolici prizorišča, nekateri so se odpravili na izlet na ene od slapov v bližini, spet drugi so se preizkusili v smučanju na vodi, Deep Creek z okolico namreč slovi po številnih športnih dejavnostih.

Zanimivo, da se je celotna reprezentanca odločila odpovedati prehranjevanju v restavraciji, namesto tega so si omislili lastno kuhinjo, v kateri sodeluje vseh enajst reprezentantov in trenerji. Sestavine nabavljajo v bližnji trgovini, s kuhanjem pa so se izognili specifični ameriški hrani. Med drugim jim je Ajda sredi tedna spekla pico, dan za tem pa so se mastili s primorsko friko, ki je sicer po vsebnosti maščob povsem dostojna tekmica ameriški hitri prehrani. »Odločitev smo hitro sprejeli, saj je težko najti ustrezno hrano, pa tudi časa imamo dovolj in še bolje vse pripravimo. Najbrž bomo pri tem ostali tudi med SP, četudi bo na progi vsak dan za tekmovalce delovala menza,« je pojasnil Testen. Doslej so jim ustrezali tudi termini za trening, dvakrat so sodelovali v skupini z Angleži, kar jim je dalo nov pogled in podatke, v uvodnih dneh so si termin delili z Nemci, včeraj in danes pa imajo predvsem individualne treninge pred zadnjimi tremi dnevi do SP. Na katerem, kot kaže, ne bodo ubežali vonju po zimi, saj se je tudi pri njih močno shladilo in tudi deževalo.