Izbirne tekme zaznamovali favoriti

Kanuist Benjamin Savšek, kajakaš Peter Kauzer in kajakašica Urša Kragelj so si mesto v reprezentanci zagotovili predčasno.

Objavljeno
14. maj 2017 20.17
ima*Savšek
J. P.
J. P.

Tacen - Tacenska slalomska proga je danes postregla še z zadnjo, četrto izbirno tekmo kajakašev in kanuistov za sestavo slovenske reprezentance za letošnja največja tekmovanja. Vanjo so se pričakovano uvrstili vsi favoriti na čelu s kajakašem Petrom Kauzerjem, kajakašico Uršo Kragelj in kanuistom Benjaminom Savškom.

Zaradi nekoliko višjega vodostaja so tekmovalci danes na brzicah na Savi začeli pod štartno rampo, glavni favoriti pa so si že pred zaključkom nabrali zadostno prednost, da njihova uvrstitev v izbrano vrsto ni bila vprašljiva, bolj so bili zanimivi obračuni za drugo in tretje mesto, toliko je namreč vstopnic za domače evropsko prvenstvo, medtem ko lahko četrtouvrščeni nastopi v svetovnem pokalu in si z dobrimi rezultati lahko tudi odpre vrata za svetovno prvenstvo konec poletja v Franciji.

»Že po prvi izbirni tekmi sem si zagotovil mesto v ekipi, nato se nisem več obremenjeval z nadaljevanjem. Danes mi čoln ni stekel, v takem primeru lahko v Tacnu storiš, kar želiš, pa ne spraviš ničesar skupaj. To je zdaj za mano, pred prvenstvom se dobro počutim in komaj čakam, da se mednarodna sezona končno začne,« je pojasnil Hrastničan Kauzer, ki se mu bosta na evropskem prvenstvu med kajakaši pridružila Martin Srabotnik in Žan Jakše, medtem ko se bo skušal v svetovnih pokalih dokazati četrti Simon Brus.

Tudi pri kanuistih je bil zagotovi član ekipe - Savšek - znan že pred zaključkom. Savšek je, ob enem drugem mestu, še tretjič zmagal: »Zadovoljen sem, čoln mi je oba vikenda lepo tekel. Lotil sem se, kot je bilo treba, in se osredotočil na tisto, kar je bilo treba. V žepu sem že imel dve zmagi, zato je bilo v nadaljevanju lažje, nisem bil pod pritiskom, pustil sem, da je čoln tekel in dobro se je izšlo.« Družbo na EP mu bosta delala Anže Berčič in Luka Božič, številka 4 bo Jure Lenarčič.

Podobno se je med kajakašicami godilo Kragljevi, ki je ob treh zmagah le enkrat primat prepustila Evi Terčelj, reprezentančni sedež si je priborila še Ajda Novak. Zato pa konkurenca ni bila številčna med kanuistkami, nastopale so zgolj tri tekmice, v zasedbi za EP bodo torej Alja Kozorog, Nina Bizjak in Lea Novak. Vse kandidate jutri čaka še potrditev strokovnega sveta.