Iztok Čop ob boku Janji Garnbret

Slovenska reprezentanca v (po novem olimpijskem) športnem plezanju se je predstavila v Plezalnem centru Ljubljana.

Objavljeno
13. april 2017 14.36
J. P.
J. P.

Ljubljana - Športno plezanje je z vstopom v olimpijsko družino storilo korak naprej tudi k prepoznavnosti panoge in njenih »zastavonoš«, tekmovalk in tekmovalcev, ki so Slovenijo povzdignili v svetovno velesilo in hkrati poskrbeli za razcvet rekreativnega športnega plezanja pri nas. Projekt #SlovenijaPleza, ki so ga Planinska zveza Slovenije (PZS), Olimpijski komite Slovenije (OKS) in slovenska plezalna reprezentanca včeraj predstavili v Plezalnem centru Ljubljana, s prenovljeno podobo napoveduje osvežen pristop k olimpijski disciplini.

»V dolgoročnem načrtu in središču projekta so povezovanje plezalnega sveta v Sloveniji, popularizacija panoge med širšo javnostjo, širjenje prepoznavnosti na profesionalni ravni skozi dosežke reprezentantov in na rekreativni ravni, obenem pa še vzpostavitev enotnejšega sistema organizacije državnih prvenstev, opozarjanje na pomen in problematiko opremljanja športnoplezalnih smeri v naravnih plezališčih in večanje tržne vrednosti slovenske reprezentance,« je ambiciozne načrte razkril generalni sekretar PZS Matej Planko.

Za olimpijske igre leta 2020 v Tokiu je bil sprejet sistem štiridnevnega tekmovanja z udeležbo po 20 plezalk in plezalcev. »V prvem krogu, tridnevnih kvalifikacijah, bo najprej na sporedu tekma v hitrostnem, drugi dan balvanskem in nazadnje še težavnostnem plezanju. Drugi krog tekmovanja bo finale, v katerem bodo rezultati posameznih disciplin enakovredni in se bodo množili. Najboljših šest udeležencev se bo prebilo v veliki finale, ki bo na sporedu četrti dan in bo sestavljen iz vseh treh disciplin,« je olimpijski tekmovalni sistem razložil načelnik Komisije za športno plezanje PZS Aleš Pirc.

Iztok Čop je gledal v hrbet Janji Garnbret. Foto: Sebastjan Plavec. 

 

V letošnji sezoni slovensko reprezentanco pod taktirko selektorja Gorazda Hrena in trenerjev Urha Čehovina in Luke Fonda sestavljajo Janja Garnbret, Mina Markovič, Katja Kadič, Tjaša Kalan, Julija Kruder, Rebeka Kamin, Vita Lukan, Mia Krampl, Tjaša Slemenšek, Veronika Meke, Kaja Skvarč Božič in Domen Škofic, Jernej Kruder, Martin Bergant, Anže Peharc, Gregor Vezonik, Milan Preskar in Žan Sudar. Balvanska sezona svetovnega pokala se je že začela v Švici, težavnostna se bo 30. junija v Italiji.

»Za cilj smo si zadali boljše rezultate v balvanih kot v prejšnji sezoni tako v moški kot v ženski konkurenci. Želimo si čim več finalnih nastopov, pa tudi stopničk, saj je bila Janja lani že druga, pri moških se to lahko posreči Jerneju, ki doslej na zmagovalnem odru še ni stal. Cilji v težavnosti so ob dveh zmagovalcih minule sezone svetovnega pokala seveda višji. Normalno je, da stremimo visoko, ne bi pa rad ustvarjal pritiska nanju, saj spoštujemo ostro konkurenco. Cilj je imeti vselej predstavnika v finalu in se čim večkrat uvrstiti na stopničke, predvsem pa najboljšim približati tudi nove generacije, ki šele vstopajo v svetovni pokal. Hitrost še ni v prvem planu, se pa zavedamo, da bo treba kmalu storiti velik korak. Trenutno smo še brez stene za hitrost, verjamem, da bo kmalu drugače, dotlej se bomo treningov posluževali v Avstriji,« je pričakovanja strnil selektor Hren.

Izziv slovenske reprezentance preizkusiti se v novi olimpijski disciplini ob boku Janje Garnbret je prvi sprejel podpredsednik OKS Iztok Čop, s štirimi odličji najtrofejnejši olimpijec v samostojni Sloveniji: »Možnost sodelovanja na OI športniku najprej pomeni potrditev osebne kakovosti, za mnoge pa uresničitev velike želje. Če imaš srečo in igraš vidno vlogo, še toliko bolje, kar sem si tudi sam vedno želel. Če si v igri za najvišja mesta, ti igre pretiranega užitka ne ponujajo, precej več je stresa, osredotočenosti. Vsem uvrščenim v Tokio želim, da bi vam program dopuščal, da užijete igre tudi z druge plati.«