Jadralsko SP: Žbogar 13., Vinčec 21. v razredu finn

Tudi zadnji dan SP v razredu finn je prirediteljem zagodlo vreme, v etapi za kolajne pa ni bilo slovenskih predstavnikov.

Objavljeno
31. avgust 2013 21.15
Foto Robert Deaves/Finn Class
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Tallinn - Kot že domala ves čas je prirediteljem jadralskega svetovnega prvenstva razreda finn v Estoniji tudi zadnji tekmovalni dan ponagajalo vremo. Zavoljo vnovičnega brezvetrja, ki je trajalo skoraj do tretje ure popoldne, so lahko (ko se je veter le nekoliko okrepil, za 6-7 vozlov ga je bilo) izpeljali le regato desetih najboljših jadralcev za kolajne, v kateri pa ni bilo obeh slovenskih predstavnikov. Po njej je zmanjkalo časa za izpeljavo predvidenega finalnega plova, v katerem bi se pomerili še jadralci, uvrščeni od enajstega mesta navzdol. Vasilij Žbogar je torej končal na 13. mestu, Gašper Vinčec pa je bil 21. med 86 tekmovalci. Svetovni prvak je sicer postal Brazilec Jorge Zarif, najbolj mu je za vrat dihal Britanec Edward Wright, na zmagovalni oder je stopil še Nizozemec Pieter Jan Postma.

»Sem kar zadovoljen, navsezanje je bila vrnitev uspešnejša, kot sem pričakoval in načrtoval. Seveda ne rezultatsko, temveč predvsem v smislu vožnje na morju. Septembra se bo treba usesti, nato pa oktobra nadaljevati z vsemi močmi,« je doseženo ocenil 32-letni Koprčan Gašper Vinčec. Pet let starejši Izolan Vasilij Žbogar pa se bo po vrnitvi v domovino, kjer bo nekaj dni časa lahko posvetil tudi sinčku Talinu, že 14. septembra kot taktik v posadki jadrnice Esimit Europa 2 udeležil tradicionalne Diplomatske regate v Izoli, oktobra pa bo nastopil še na regati Bernetti Lombardini Cup in znameniti Barkolani.