Jan Žibrat in Saš Lasan ostajata v igri

Lepe možnosti za nastop na glavnem turnirju EP v namiznem tenisu imata med posamezniki tudi Saš Lasan in Jan Žibrat.

Objavljeno
09. oktober 2013 23.55
lvu DP V NAMIZNEM TENISU
J. P., šport
J. P., šport

Schwechat - Bojanu Tokiču, ki se je kot 15. nosilec neposredno uvrstil na glavni del namiznoteniškega evropskega prvenstva v Avstriji, se lahko v petek skozi kvalifikacijsko sito med posamezniki pridružita še Saš Lasan in Jan Žibrat, medtem ko Uroš Slatinšek, Ludvik Perošlja in dekleta nimajo več možnosti. Jutri bodo sicer v Schwechatu na sporedu še zadnji dvoboji kvalifikacij v posamični konkurenci in med dvojicami.

Pred 42-letnim starosto ekipe Lasanom je po današnjih dveh zmagah le še en zalogaj: Slovak Lubomir Pistej, ki je na svetovni jakostni lestvici uvrščen deset mest višje kot on, a nima več možnosti za napredovanje v glavni del. Spomnimo: Pistej je v ekipnem delu že spravil na kolena Uroša Slatinška (3:1), pa tudi Bojanu Tokiču je snel dva niza, torej še zdaleč ne gre za naivnega igralca.

Vendar pa je pred še dosti zahtevnejšim zalogajem Jan Žibrat, ki mora po dveh zmagah jutri vpisati še tretjo, toda tokrat proti tekmecu iz udarne stoterice sveta. Francoz Simon Gauzy namreč zaseda 98. mesto, medtem ko je 21-letni Prlek 169 mest zadaj. Pa vendar naš predstavnik ne meče puške v koruzo: »V Schwechat nisem prišel optimalno pripravljen, saj sem moral zadnja dva tedna pred prvenstvom večinoma počivati. Zdaj pa sem ujel tekmovalni ritem in verjamem, da je tudi Simon premagljiv.«

Uroš Slatinšek se je danes odlično upiral Kitajcu s poljskim potnim listom Wangom Zengom Yijem, ki je vse nize dobil na razliko. Le komaj polnoletni Ludvik Peršolja ni imel pravih možnosti za uspeh v dvoboju z Dancem Kasperjem Sternbergom. Med dekleti se je zmage brez oddanega niza proti nepoznani predstavnici San Marina Chiari Boffa veselila zgolj Jana Tomazini, ostale tri Slovenke - Manca Fajmut, Alex Galič in Nina Zupančič - pa se proti današnjim nasprotnicam niso mogle veseliti niti enega niza.

Med dvojicami za preboj v glavni del dobro kaže le Janu Žibratu in Bojanu Tokiču, ki sta pustila le drobtinice tudi Srboma Bojanu Crepulji in Bojanu Miloševiću, s potezo tekme pa je pri 5:5 v tretjem nizu navdušil 32-letni Primorec, ki je Miloševiću vrnil žogico kar z udarcem izza hrbta - in za nameček Sloveniji priboril še točko. Več v videu.


EP v namiznem tenisu v Schwechatu

Moški, posamično:

Lasan (Slo) : McCreery (Irs) 3:0 (6, 4, 9),

Žibrat (Slo) : Yiangou (Cip) 3:1 (8, 9, -7, 5),

Slatinšek (Slo) : Wang Zeng Yi (Pol) 1:3 (-9, 6, -10, -9),

Peršolja (Slo) : Sternberg (Dan) 0:3 (-9, 6, -10, -9),

Lasan : Walker (Ang) 3:1 (-8, 9, 9, 12);

dvojice:

Tokič, Žibrat (Slo) : Crepulja, Milošević (Srb) 3:0 (6, 7, 6),

Slatinšek, Peršolja (Slo) : Angles, Salifou (Fra) 0:3 (-7, -7, -6),

Lasan, Pattantyus (Slo, Mad) : Plattner, Storf (Avs) 2:3 (-5, 9, 8, -6, -8);

ženske, posamično:

Tomazini (Slo) : Boffa (SM) 3:0 (6, 7, 2),

Galič (Slo) : Feher (Srb) 0:3 (-5, -6, -7),

Fajmut (Slo) : Trošneva (Rus) 0:3 (-8, -10, 8),

Zupančič (Slo) : Eerland (Niz) 0:3 (-8, -8, -9);

dvojice:

Tomazini, Fajmut (Slo) : Gasnier, Grundisch (Fra) 0:3 (-5, -9, -5),

Galič, Zupančič (Slo) : Xue Li, Pfefer (Fra) 0:3 (-1, -2, -7).