Janežič rekordno v Slovenski Bistrici, izjemna Srb Anić in Hrvat Zunić

Tek na 300 metrov sicer ni olimpijska atletska disciplina in je redko na programu mitingov.

Objavljeno
27. maj 2017 22.00
OLYMPICS-RIO-ATHLETICS-M-400M
A. V., STA
A. V., STA
Slovenska Bistrica - Luka Janežič je na 17. mednarodnem atletskem mitingu in Stepišnikovem memorialu v Slovenski Bistrici izboljšal slovenski rekord na 300 m z 31,89 sekunde. Srb Lazar Anić je v skoku v daljino s kar 8,15 m dosegel normo za avgustovsko SP v Londonu, v suvanju krogle pa je za naslednji izjemen mednarodni dosežek poskrbel Hrvat Stipe Žunić z 21,48 m.

Janežič, slovenski rekorder na 400 m, je konec minulega tedna na ekipnem državnem prvenstvu v Celju pokazal, da je že na začetku sezone v zelo dobri formi in bi lahko tekel pod 32,34 sekunde, kolikor je tekel Matija Šestak 10. avgusta 2004 v Ljubljani. Tek na 300 metrov sicer ni olimpijska atletska disciplina in je redko na programu mitingov, svetovna rekorderja pa sta Michael Johnson, ki je v Pretorii leta 2000 tekel 30,85, ter Nemka Marita Koch, ki je pred 32 leti postavila čas 34,14.

Na 400 m je obetavna članica ljubljanskega Massa Anita Horvat z 52,95 izboljšala skoraj 20 let star slovenski rekord do 23 let, ki ga je imela ena najboljših slovenskih atletinj doslej Brigita Langerholc, ki je 30. julija 1997 v Trstu tekla 53,26. V skoku v daljino je za skoraj pol metra vse tekmice ugnala Neja Filipič (Kronos), ki je zmogla 6,47 m. V troskoku je Petra Koren iz ljubljanskega Kronosa, udeleženka letošnjega dvoranskega EP, s 13,26 m ugnala domačinko Sašo Babšek, povratnico po poškodbi (13,19 m).

V memorialni disciplini v metu kladiva je po pričakovanju slavil finalist olimpijskih iger v Riu Wagner Domingos iz Brazilije (76,13 m), ki ga trenira Vladimir Kevo, nekdanji trener slovenskega rekorderja Primoža Kozmusa. Egipčana Hassana Mohameda Mahmouda, ki ima osebni rekord prav tako prek 78 metrov, je prepričljivo ugnal najboljši Slovenec ta čas Nejc Pleško (74,30 m); Mahmoud je vrgel le 66,43 m. Med atletinjami je slavila Claudia Štravs (Olimpija, 63,96 m). V metu diska je slovensko rekorderko Veroniko Domjan, ki je bila druga s 55,74 m, premagala finalistka lanskega evropskega prvenstva in rekorderka stadiona Dragana Tomašević iz Srbije (58,01 m).

Enaindvajsetletni Luka Janežič je kljub mladosti že stalni udeleženec velikih članskih tekmovanj v zadnjih letih, že lani pa je v Riu de Janeiru prišel v polfinale na olimpijskih igrah in izboljšal tudi slovenski rekord. "Že lani sem v Bistrici skušal popraviti rekord, letos pa mi je končno uspelo vzeti še zadnji članski rekord Šestaku. Popravil sem ga z lepo prednostjo, kar je dobra popotnica za naprej. Že v Celju sem dobro tekel na 100 in 200 m ter v štafeti, dobro sem se spočil in danes tekel državni rekord. Naslednji cilj je norma za SP, to bo na naslednji tekmi v Pragi 5. junija, 11. bom nastopil v Hengelu na Nizozemskem in nato verjetno že v Velenju," je napovedal Janežič.

Tudi Horvatova je zanesljivo opravila s konkurenco. "Računala sem sicer, da bom lahko prehitela vse tekmice in da bom dosegla osebni rekord. Zato nisem bila presenečena nad doseženim izidom in si želim, da bi v tej sezoni tekla še bolje. Vesela sem, da sem izboljšala rekord Langerholčeve, neverjetno jo občudujem in sem vesela, da sem izboljšala njen dosežek. Potrudila se bom za normo za člansko SP v Londonu, glavni cilj pa ostaja EP do 23 let," je povedala Horvatova, ki je prepričljivo ugnala na papirju favorizirano Srbkinjo Tamaro Saleški (53,49).

"Zelo sem zadovoljna, ker mi je dobro uspel zadnji skok, po četrtem in petem sem bila že izmučena in se mi je zaradi vročine, ki je še nisem vajena, že zelo vrtelo v glavi. Po prvi tekmi v Celju sem imela tokrat že boljše občutke za skok in sem vesela stopnjevanja forme. Največ pa si želim julija na EP do 23 let. Danes bi gotovo izboljšala osebni rekord, če bi mi uspeli prvi skoki, ko sem imela še precej energije," pa je dejala Filipičeva.

Suvanje krogle je že vrsto let ena izmed paradnih disciplin mitinga v Slovenski Bistrici, kjer je treniral slovenski rekorder Miran Vodovnik. Žunić, finalist olimpijskih iger v Riu de Janeiru in peti na letošnjem evropskem dvoranskem prvenstvu v Beogradu, je opravičil vlogo favorita s tremi izidi prek 20 m, začel je z 20,84 m, po prestopu nadaljeval z 21,27 m, po treh neveljavnih sunkih pa je končal z izjemnimi 21,48 m, kar bi zadoščalo za odličja na številnih velikih tekmovanjih. Drugi je bil Hamza Alić iz Bosne in Hercegovine, srebrn na dvoranskem EP pred štirimi leti (19,84 m). Najboljši Slovenec Blaž Zupančič je bil peti (18,12 m).

Srb Anić je v skoku v daljino za velik mednarodni presežek mitinga poskrbel v tretji seriji, ko je v natanko dovoljenih okvirih vetra (+2,0/ m/s) poskrbel za eno prvih daljav prek osmih metrov na slovenskih prizoriščih po dolgih letih. Namerili so mu 8,15 m in je s tem gladko ugnal Hrvata Dina Pervana (7,81 m) in rojaka Strahinjo Jovančevića (7,81 m), četrti pa je bil daleč zadaj najboljši Slovenec Nino Celec iz domačega kluba, ki pa se je približal 7,50 m (7,44 m).