Janežič: Sedmo mesto je lep uspeh, a možnosti sem imel za še kaj več

»Storil sem vse, kar sem zmogel, le prvi krog bi moral preteči drugače, hitreje. A z njim imam težave že vso zimo.«

Objavljeno
03. marec 2018 08.53
ATHLETICS-WORLD-INDOOR
J. P.
J. P.

Birmingham - »Tako blizu finala šesterice, a hkrati tako daleč. Žal mi je malo zmanjkalo. Moral bi hitreje začeti prvih 200 metrov, škoda, čeprav sem spet dokazal, da sodim med najboljše na svetu. Sedmo mesto na svetu je lep uspeh, a možnosti sem imel za še kaj več. Finale bi bila res velika stvar, vendar zdaj s še večjim optimizmom zrem naprej,« je po tretjem mestu v svoji polfinalni skupini teka na 400 metrov na dvoranskem svetovnem prvenstvu v Birminghamu, ki mu ni zagotovilo preboja v finale, doseženo za STA komentiral 22-letni atlet celjskega Kladivarja Luka Janežič. Njegov čas - 46,37 - je bil za štiri stotinke preslab za napredovanje, pred tem je bil v kvalifikacijah najhitrejši med vsemi.

Posebne hlače za povečanje prekrvavitve

»Čeh Pavel Maslak me ne bi smel prehiteti. Tega ne bi smel dopustiti, a si nimam česa očitati, saj sem storil vse, kar sem zmogel, le prvi krog bi moral preteči drugače, hitreje. Toda s tem uvodnim krogom imam težave že vso zimo. Pred tekmo nisem gledal, v kateri skupini sem, le trener Rok Predanič mi je povedal, kdo je pred menoj in kdo za mano. Tudi regeneracija je bila dobra in nujno potrebna pri dveh nastopih v enem dnevu. S seboj sem imel tudi posebne hlače za povečanje prekrvavitve, verjetno jih bomo kupili, čeprav so zelo drage,« je dodal Janežič, ki je na prejšnjih dveh dvoranskih prvenstvih, predlanskem svetovnem v Portlandu in lanskem evropskem v Beogradu, zaradi prestopa ostal brez izidov.

Zgodovinski trenutek

Zdaj Luko najprej čaka nekaj premora, nato pa že priprave za poletno sezono: »Glavni cilj bodo stopničke na evropskem prvenstvu v Berlinu. Predlani sem bil v Amsterdamu že peti in manj niti ne morem pričakovati, če bom le zdrav in brez poškodb.« Še zanimivost: včeraj je v Birminghamu prišlo do zgodovinskega trenutka, saj se je prvič doslej zgodilo, da so bili v enem teku - v tretji kvalifikacijski skupini na 400 metrov - diskvalificirani prav vsi nastopajoči. Peterica je namreč prestopila na sosednjo progo, tudi predstavnik Grenade Bralon Taplin, lastnik letošnjega najboljšega izida in eden glavnih favoritov za odličje najžlahtnejšega leska.

IZIDI

Finalne odločitve

Moški

Daljina

1. Juan Miguel Echevarria (Kuba) 846 (NLR)
2. Luvo Manyonga (JA) 844
3. Marquis Dendy (ZDA) 842

Ženske

60 m

1. Murielle Ahoure (SO) 6,97 (NLR)
2. Marie-Jose Ta Lou (SO) 7,05
3. Mujinga Kambundji (Švi) 7,05

Krogla

1. Anita Marton (Mad) 19,62
2. Danniel Thomas-Dodd (Jam) 19,22
3. Gong Lijiao (Kit) 19,08

Peteroboj

1. Katarina Johnson-Thompson (VB) 4750
2. Ivona Dadić (Avs) 4700
3. Yorgelis Rodriguez (Kuba) 4637