Jani Brajkovič: Vsi pozabljajo na Boleta

Kolesarsko SP: prvi mož slovenske reprezentance želi težko dirko, opozarja pa, da je vsaj deset kolesarjev boljših.

Objavljeno
29. september 2013 02.38
Velika Britanija,London,28.07.2012 Jani Brajkovic na cilju danasnje tekme.Foto:Matej Druznik/DELO
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Firence – Jani Brajkovič, ki ga je selektor Martin Hvastija postavil za kapetana slovenske reprezentance, sicer ne beži od svoje odgovornosti, vendar meni, da bi si z Gregorjem Boletom morala deliti kapetansko vlogo. »Po Vuelti je vrhunsko pripravljen. Če bo imel svoj dan, bo lahko presenetil tudi favorite, vsekakor pa lahko dirka bolje kot jaz,« je pojasnil svojo trditev.

»Zeleni« Slovenci so pod Hvastijevo taktirko trdno povezani. Moža za rezultat sta v prvi vrsti Brajkovič, v drugi pa Bole. Vsi drugi bodo naredili vse, da ju pripeljejo v finiš brez prevelike izgube energije. Medtem ko Brajkovič upa na težko in selektivno dirko, v kateri bodo prišli do izraza specialisti za klasike in etapne dirke, si Bole želi mirnejši ritem brez izrazitih napadov in ciljni šprint manjše skupine. Hvastija se je odločil, da Brajkovič & Co. ne bodo narekovali tempa, tako kot so ga, denimo, pri mlajših članih. »Pokrili bomo vse pomembne pobege, se pravi skupinice osmih in več kolesarjev, v katerih bodo reprezentantje najmočnejših držav, Italije, Španije, Belgije, Švice in Velike Britanije. Jan Polanc bo vseskozi ob Brajkoviču, vsi drugi, razen seveda Boleta, ki bo čakal na razplet in se bo priključil manjši skupinici v zaključnem krogu, pa bodo za skupni uspeh delali po najboljših močeh. Najbolj verjeten je razplet, da bodo v cilj prihajali kolesarji posamično ali največ dva ali tri skupaj,« je selektor predstavil taktiko.

Brajkovič meni, da ne sodi v ožji krog favoritov preprosto zato, ker je za progo, kakršna je v Firencah, vsaj 10 če že ne 15 kolesarjev boljših. »Nisem slab, a tudi ne stoodstotno pripravljen za krog v Firencah, ker pač nisem kolesar za kratke klance. Če bo dirka težka, lahko v zadnjih krogih dirkam s favoriti, ne bom pa mogel krojiti razpleta. Tudi povsem 'defenziven' ne smem biti. Pripravljen sem na tveganje, se pravi na napad, kakršnega je uprizoril Mohorič. Dvomim pa, da bo razplet profesionalne dirke podoben, ker je nekaj kolesarjev zelo močnih. Cancellara je zagotovo eden izmed njih. Prepričan sem, da je letos vse stavil na cestno dirko. Tudi vožnjo na kronometer ji je podredil. Je pa na svetovnih prvenstvih vedno tako, da med favoriti mnogi ne znajo pravilno oceniti položaja na dirki, mnogim pa se zgodi slab dan. Tudi meni se lahko, vendar upam, da sem letos vse slabe dneve že porabil,« je pred današnjo dirko profesionalcev razmišljal slovenski kapetan.

Na vprašanje, kako je pripravljen njegov klubski tovariš Nibali, s katerim sta bila skupaj na Vuelti, je odgovoril, da dobro, vendar dvomi, da bodo Italijani taktiko podredili njemu. Nibalijeve možnosti, da zmaga v šprintu manjše skupine, so minimalne. Zato pričakuje, da bodo stavili na Filippa Pozzata. Vse napovedi pa lahko na glavo postavi dež, ki Brajkoviču najmanj ustreza med vsemi v karavani. »Požre mi veliko energije, povrhu pa v deževni dirki ne jem in izgubljam energijo. Prebava se v mrzlem vremenu preprosto ustavi. Upam, da bo padal topel dež, da mi bo lažje. Spusta v dežju me ni strah,« je nadaljeval razmišljanje. Spust utegne biti Brajkovičev močan adut, še posebno če se bodo v finišu zbrali skupaj mojstri te prvine. Pri tem je treba poudariti, da je bilo zadnje deževno prvenstvo leta 1998 v Valkenburgu, kjer je zmagal Švicar Oscar Camenzind, eden izmed zadnjih možnih kandidatov za zmagovalni oder.