Janja Garnbret edina do vrha - in to dvakrat!

Mlada koroška športna plezalka je že v kvalifikacijah dokazala, po kaj je prišla na EP v Italiji. Odlično tudi Domen in Mina.

Objavljeno
30. junij 2017 18.23
J. P.
J. P.

Campitello di Fassa - Čeravno je pod streho uspešno spravila skoraj celotno balvansko sezono in se zato treningom težavnosti posvetila mnogo manj kot v preteklih sezonah, je lanska zmagovalka svetovnega pokala v tej disciplini Janja Garnbret na evropskem prvenstvu v Campitellu di Fassi že dokazala, da ni očitno pripravljena nič slabše kot minula leta. V kvalifikacijah je blestela z brezhibnostjo in kot edina preplezala obe smeri do vrha. Še več: niti ena od konkurentk ni videla vrha v nobeni od smeri. Vse zdaj v polfinalu (in finalu) čaka nov izziv: skrajšan dovoljeni čas plezanja z osmih na šest minut.

Komaj polnoletna Korošica želi še oplemenititi srebro s predlanskega evropskega prvenstva v Chamonixu, tedaj je morala premoč priznati zgolj izkušenejši reprezentančni kolegici Mini Markovič, ki je bila v današnjihz kvalifikacijah ravno tako prepričljiva - kljub preglavicam s komolcem - in se brez težav, s petim dosežkom, prebila v jutrišnji polfinale, v katerem bo mesto tudi za novinki na članskih velikih tekmovanjih Vito Lukan in Mio Krampl, ki sta vpisali 14. in 16. kvalifikacijski rezultat. Nekoliko prekratke so bile Tjaša Kalan (27. mesto), Urška Repušič (33.) in Veronika Meke (39.).

Tudi v moški konkurenci je lanski dobitnik težavnostnega globusa Domen Škofic opozarjal, da zaradi nastopanja na balvanskih preizkušnjah svetovnega pokala njegova težavnostna forma ni tako bleščeča kot je bila lani v tem času, a se je na to požvižgal in v kvalifikacijah vpisal drugi dosežek - enkrat je dosegel vrh, enkrat končal tik pod njim. Premoč je moral priznati zgolj Francozu Romainu Desgrangesu, ki je šel dvakrat do konca. Polfinalni vstopnici sta v žep pospravila še Martin Bergant in balvanski specialist Jernej Kruder s 16. in 23. dosežkom, praznih rok je na 47. mestu ostal zgolj Milan Preskar.

»Kvalifikacije so bile uspešne, predvsem Janja in Domen, nekoliko negotova glede forme, sta dobila potrditev pripravljenosti. Tudi Mina je plezala dobro, a ne popolno, v polfinalu bo lahko iztisnila še kaj več. Zelo sem zadovoljen z mladinkama Vito in Mio, preostala trojica deklet je svoje delo opravila slabše, kot sem upal. Pri fantih je tudi Martin dokazal, da je dobro pripravljen, Kruder, sicer balvanist, je odplezal nad mojimi pričakovanji, Milan pa je imel kanček smole. S sedmimi polfinalisti sem zadovoljen, čeprav sem še od katere od deklet pričakoval, da sodi v polfinale,« je za STA strnil vtise selektor Gorazd Hren.