Janja Garnbret v vodstvu po prvem dnevu tekme v Münchnu

Današnji polfinale, ki bo hkrati finale evropskega prvenstva, bo ob 10. uri, finalna tekma svetovnega pokala pa bo ob 18. uri.

Objavljeno
19. avgust 2017 10.31
suhadolnik plezanje
A. V., STA
A. V., STA
München - Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je vpisala najboljši dosežek petkovih kvalifikacij mednarodnega tekmovanja najvišje ravni v Münchnu, ki šteje tako za svetovni pokal v balvanih kot tudi za evropsko prvenstvo.

Garnbretova je v svoji kvalifikacijski skupini A osvojila vseh pet balvanov do vrha, kar je zadoščalo, da je prevzela vodstvo po prvem dnevu tekmovanja v bavarski prestolnici. Osemnajstletna Korošica si prvo mesto deli z Japonko Miho Nonaka.

Od slovenskih predstavnic se je izkazala tudi Katja Kadić s sedmim mestom kvalifikacij. Ljubljančanka je v kvalifikacijski skupini B osvojila tri balvanske smeri do vrha. V polfinale sklepne tekme letošnjega svetovnega pokala v balvanih se je z 19. mestom uvrstila tudi Julija Kruder.

Od slovenskih predstavnikov se je v današnji polfinale tekme svetovnega pokala uvrstil le Anže Peharc s 15. dosežkom kvalifikacij. V kvalifikacijah je preplezal štiri balvanske smeri do vrha.

Tekmovanje v Münchnu je hkrati tudi prvenstvo stare celine v balvanih, ki pa ima za razliko od svetovnega pokala le dva kroga. V finalu evropskega prvenstva, ki bo potekalo vzporedno s polfinalom tekme svetovnega pokala, se je ob Garnbretovi, Kadičevi, sestri Juliji Kruder in Peharcu uvrstil tudi Jernej Kruder, ki je bil v kvalifikacijah 29. Kruder se bo lahko potegoval le za uvrstitev na evropskem prvenstvu, saj za polfinale svetovnega pokala njegov kvalifikacijski dosežek ni zadoščal.

Že po petkovih kvalifikacijah so svoje nastope končali Gregor Vezonik (41.), Urška Repušič (47.), Lana Skušek (80.) in s sedmimi kolajnami z evropskih prvenstev najuspešnejša Slovenka Mina Markovič (83.).

Garnbretova je lahko ob idealnem razpletu druga v skupnem seštevku balvanskega pokala, prvo mesto je namreč že oddano Britanki Shauni Coxsey. Osemnajstletna Korošica je letos poleg težavnosti, kjer je nanizala že tri zmage, tudi sezono v balvanskem plezanju zastavila zmagovito, dosegla je svojo prvo balvansko zmago, skupaj kar dve, in še eno drugo mesto, ter je trenutno tretja v skupnem seštevku svetovnega pokala v balvanih, kljub nastopu manj v svetovnem pokalu v primerjavi s tekmicami.

Na evropskem prvenstvu v težavnosti v začetku julija v Campitellu v dolini Fassa je pristala tik pod stopničkami na četrtem mestu, kar pomeni, da je v Münchnu v lovu tudi na kolajno v kombinaciji evropskega prvenstva.

Današnji polfinale, ki bo hkrati finale evropskega prvenstva, se bo začel ob 10. uri, finalna tekma svetovnega pokala pa bo ob 18. uri.