Janja postavila nov mejnik

Mlada slovenska športna plezalka Janja Garnbret na Kitajskem prvič zmagala na balvanih.

Objavljeno
24. april 2017 02.08
suhadolnik plezanje
Janez Porenta
Janez Porenta
Chongqing – Odkar je uradno jasno, kakšen bo tekmovalni format olimpijske premiere v športnem plezanju leta 2020 v Tokiu (kombinacija treh disciplin), se tudi Slovenci, tradicionalno nagnjeni k težavnosti, ozirajo k drugima dvema disciplinama. V tem je zaenkrat najuspešnejša Janja Garnbret, ki si je včeraj prvič v svetovnem pokalu konkurenco pokorila tudi na balvanih.

Lani je bila Janja članska in madinska svetovna prvakinja ter dobitnica globusa za zmago v svetovnem pokalu v težavnostnem plezanju, obenem pa je z drugim mestom v Innsbrucku nakazala, da ji tudi tekmovanje brez vrvi ni tuje. Novo sezono je začela s prebojem v finale na preizkušnji v Švici, minuli konec tedna pa je balvanski konkurenci prvič primazala bolečo zaušnico. Zanjo je bilo prvo tekmovanje azijske turneje domala sanjsko: najuspešnejša je bila že v kvalifikacijah, podvig ponovila v polfinalu, korak pred tekmicami je bila tudi v finalu, v vseh fazah tekmovanja je preplezala vse smeri do vrha.

»Prvič sem tudi balvansko preizkušnjo v celoti odplezala tako, kot se zagre, tudi v finalu pokazala vse, kar znam, lepo se mi je sestavilo. Nastopila sem zelo sproščeno, imela sem čisto glavo, nisem si mislila, da bom vseskozi vodilna in da ne bom niti za trenutek popustila. Zdravljico je vselej lepo poslušati, še toliko bolj, ker sem zmagala na balvanih, kar je bil eden mojih letošnjih ciljev,« se je smejalo komaj polnoletni Korošici, ki bo, če ne pride kaj nepredvidljivega vmes, močno slovensko orožje na OI v Tokiu. A sama ob tem zgolj zamahne z roko: »O tem niti ne razmišljam, v celoti sem osredotočena na svetovni pokal. Je pa res, da se Tokio počasi približuje in trenutno mi kar dobro kaže.«

Še težje kot neverjetna najstnica pa je evforijo krotil njen trener in slovenski selektor Gorazd Hren: »Janja je tokrat preprosto 'potrgala'. Neverjetna je bila v vseh tekmovalnih fazah, z enim preplezanim balvanom več od tekmic tudi v finalu. Nekoliko sva spremenila taktiko med polfinalom in finalom, ki se je očitno odlično obrestovala, zato jo bova skušala ponoviti tudi v prihodnje. Pred odhodom na azijsko turnejo smo si za cilj postavili stopničke v moški ali ženski konkurenci in ga krepko presegli.« Selektor je pohvalil tudi nastop druge slovenske polfinalistke Katje Kadič, ki je z enajstim mestom vpisala drugi najboljši dosežek v karieri. Pred tem je bila 21-letnica boljša predlani, ko je v Münchnu zasedla šesto mesto.

Garnbretova zdaj v skupni razvrstitvi balvanskega svetovnega pokala zaseda drugo mesto, za favorizirano Britanko Shauno Coxsey, zmagovalko uvodnega Meiringena in popolno specialistko za balvane, pa zaostaja 33 točk. Azijska turneja se bo nadaljevala že prihajajoči konec tedna s preizkušnjo v kitajskem Nanjingu.