Janji Garnbret premierna izvedba Triglav The Rock Ljubljana

Tekmovanje na Kongresnem trgu je potekalo na montažni steni, ki je v celoti plod domačega znanja.

Objavljeno
21. maj 2017 00.23
suhadolnik plezanje
A. V., STA
A. V., STA
Ljubljana - Premierno izvedbo mednarodnega tekmovanja v športnem plezanju v disciplini balvani Triglav The Rock Ljubljana je zaznamovala dvojna slovenska zmaga. V ženski konkurenci je zmagala Janja Garnbret, drugo mesto je pripadlo Katji Kadič, Chon Jongwon iz korejskega Seula je slavil zmago pri moških, Jernej Kruder je bil drugi.

Kljub nekoliko kislemu majskemu vremenu je bil ljubljanski krst tekmovanja, za katerega organizatorji želijo, da bi postal tradicionalen, uspešen. Zlasti v finalu so navijači in obiskovalci na Kongresnem trgu lahko uživali v podvigih v vertikali najboljših šest finalistov in najboljših šest finalistk. Med njimi je bilo tudi šest Slovencev, dva v moški in štiri v ženski konkurenci.

Na tem tekmovanju je bila daleč najbolj prepričljiva slovenska šampionka Janja Garnbret, ki je vodila že po polfinalu, v katerega pa je vstopila z nekaj živčnosti, saj je tekmovala pred domačim občinstvom, ki ga ni želela razočarati. Edina napaka se ji je tako pripetila v prvem polfinalnem balvanu, za katerega je potrebovala dva poskusa, vseh ostalih sedem, vključno s štirimi v finalu, pa je preplezala v svojem slogu, ki jo krasi tudi v tej sezoni, suvereno in brezhibno v prvem poskusu.

Garnbretovi se je najbolj približala moštvena kolegica Katja Kadič za drugo mesto in dvojno slovensko zmago. Osvojila je en vrh manj. Belgijka Chloe Caulier je bila tretja, četrto mesto je pripadlo Norvežanki Hannah Midtboe, Mina Markovič in Urška Repušič pa sta osvojili peto in šesto mesto.

Pri moških se je v finalu izkazal Korejec Chon Jongwon, ki je na prvo mesto skočil s petim izhodiščem po polfinalu. V finalu je bil nepremagljiv. O tem, kdo je bil najboljši, ni bilo nobenega dvoma, saj je vse štiri finalne balvane preplezal v prvem poskusu.

Za navdušenje domačega občinstva je z drugim mestom poskrbel Jernej Kruder, ambasador tekmovanja, ki je na zadnjem balvanu poskrbel tudi za nekaj atraktivnih vložkov z iztegnjeno in v pest stisnjeno roko ter je publiki, ko je bil še v steni, namenil tudi nekaj poljubčkov. Rus Aleksej Rubcov, vodilni po polfinalu, je bil tretji. Nemec Jan Hojer je bil četrti, Domen Škofic peti, Francoz Jeremy Bonder pa šesti.

Tekmovanje ni štelo za točkovanje svetovnega pokala, na njem so nastopili tekmovalci s povabilom, polovica polfinalistov pa se je na tekmo prebila v koprskih kvalifikacijah. Šlo je prvenstveno za spektakel, namen katerega je promocija športnega plezanja javnosti kot novega olimpijskega športa. Prva kompleta olimpijskih kolajn bodo podelili na igrah, ki bodo leta 2020 v Tokiu, takrat bo štela kombinacija treh disciplin hitrosti, težavnosti in balvanov.

Tokrat se je javnosti v vsej svoji lepoti in atraktivnosti predstavila disciplina balvani, ki se od težavnosti razlikuje po tem, da tekmovalci niso varovani z vrvjo, saj stena ni (pre)visoka, padce pa ublažijo debele blazine pod umetno steno. Tekmovalci se merijo v tem, kdo v najmanjšem številu poskusov do vrha prepleza postavljene balvanske smeri.

Vzdušje na tekmi je bilo kljub slabemu vremenu vsekakor v slogu tekmovanj velike ravni, prav tako samo tekmovanje poteka po pravilih Mednarodne zveze za športno plezanje (Ifsc).

Vseh 12 finalistov je prejelo denarne nagrade, zmagovalec in zmagovalka pa sta domov odnesla ček v vrednosti 3000 evrov. Skupni nagradni sklad tekmovanja je 14.000 evrov.