Joe Frazier izgubil bitko z rakom

Boksar, ki je prvi premagal slovitega Mohameda Alija, je včeraj umrl zaradi raka na jetrih.

Objavljeno
08. november 2011 07.15
Posodobljeno
08. november 2011 07.58
P. D., Delo.si
P. D., Delo.si

Washington - V ponedeljek zvečer je v 68. letu starosti bitko z rakom izgubil nekdanji boksar Joe Frazier, prvi težkokategornik, kateremu je kot prvemu uspelo premagati slavnega Mohameda Alija. Slavni boksar je umrl na svojem domu v Philadelphii le mesec dni za tem, ko so mu zdravniki postavili diagnozo, poroča STA.

Legendarni Frazier je bil tako svetovni kot olimpijski prvak in se je v zgodovino boksa zapisal predvsem po treh izjemnih borbah z Mohamedom Alijem. Olimpijsko zlato si je v težki kategoriji priboril leta  1964 v Tokiu. Šest let kasneje je »Smokin Joe«, kot je bil njegov vzdevek, postal svetovni prvak v tej kategoriji, ko je s knockoutom premagal Jimmyja Ellisa. Naslov je obdržal do leta 1973, ko ga je izgubil proti Georgu Foremanu.

Leta 1971 je zmagal v boju z Mohamedom Alijem v »borbi stoletja«. Ta se je odvijala v slovitem newyorškem Madison Square Gardenu, Joe pa je Alija premagal z slovitim levim krošejem v 15. rundi. Oba boksarja sta morala kasneje v bolnišnico, prav tako sta oba zaslužila 2, 5 milijona dolarjev. Naslednji dve borbi proti Aliju je Frazier izgubil. Zadnja izmed obeh, » triler v Manili« se je končala zaradi Frazierjevih pridobljenih poškodb, ki so bile po oceni trenerja prehude, da bi boksar nadaljeval. Ali je tako zmagal, Frazier pa trenerju njegove poteze ni nikoli oprostil, še navaja STA.

Leta 1990 so Frazierja sprejeli v mednarodni boksarski hram slavnih, po tem, ko je v svoji karieri zbral 32 zmag, od tega 27 z knockoutom, štiri poraze in en neodločen izid.