Joshui še četrti šampionski pas

Objavljeno
01. april 2018 12.27
BOXING-HEAVYWEIGHT/JOSHUA-PARKER
A. V., STA
A. V., STA
Cardiff - Britanski boksarski zvezdnik Anthony Joshua je v Cardiffu osvojil še svoj šesti naslov svetovnega prvaka in četrti šampionski pas. Pasovom po verzijah WBA, IBF in IBO je dodal še pas verzije WBO, potem ko je pred 80.000 gledalci po soglasni sodniški odločitvi v dvoboju še nepremaganih boksarjev premagal Novozelandca Josepha Parkerja.

Za Britanca, ki gledalcev, željnih krvi in mesa, na stadionu Principality tokrat ni navdušil, je bila to 21. zmaga v 21. dvoboju, a prva, pri kateri je tekmec v ringu zdržal do konca. Za Parkerja, ki zastopa Novo Zelandijo, prihaja pa iz Samoe, je bil to prvi poraz v 25. dvoboju. Do obračuna z Joshuo je 18 dvobojev dobil z "knockoutom". Tokrat je zmagal po sodniški odločitvi, dva sodnika sta mu dosodila zmago 118:110, tretji pa 119:109.

Joshua je bil že pred dvobojem izrazit favorit. Ne samo zaradi svojih prejšnjih dosežkov - doslej so le štirje borci z njim zdržali več kot šest rund, največ Ukrajinec Vladimir Kličko, ki je padel v 12., zadnji rundi, ampak tudi same boksarske pojave. Britanec je večji in težji in vsaj na videz od Novozelandca, ima precej večji razpon rok, poleg tega pa je boksal pred domačimi gledalci. Ti so pričakovali spektakel, a ga predvsem zaradi njihovega ljubljenca niso dobili. Dvoboj je bil namreč bolj po okusu boksarjevih najbližjih, ki si ne želijo, da bi prejel kakšen hud udarec, kot pa ljubiteljev tega športa.

Bil je taktičen, z malo udarci in odprtega boja, slonel je na obrambi. Joshua je sicer takoj prevzel pobudo, bil z izjemo pete in šeste runde boljši tekmec, a se je s tem tudi zadovoljil, zaključnega napada in udarca, ki bi dokončno strl tekmeca, gledalci niso dočakali, čeprav je za to bilo nekaj priložnosti.

"Zavedam se, da so nekateri pričakovali več, a vsakega tekmeca ne morem poslati na sodniško štetje ali na tla. Dvoboj sem vzel kot posel, opravil sem ga korektno. Treba je vedeti, da sem boksal proti svetovnemu prvaku, odličnemu borcu, ki ima dobro statistiko in se je dobro pripravil. Pričakoval sem tak boj, do zmage pa sem moral priti z dobro taktiko. In taktika je bila danes odločilna," je dejal Joshua, ki že v drugem zaporednem dvoboju po obračunu s Kličkom ni pokazal tistega, kar od njega pričakujejo navijači, kar mnogi povezujejo z njegovim zaslužkom. Samo za to zmago naj bi prejel več kot 22 milijonov evrov, veliko je zaslužil že prej, tako da ni več tako lačen zmag, kot je bil v svojih uvodnih obračunih.

Zelo zadovoljen lahko tudi Parker. Pobral je 15 milijonov evrov (delitev denarja je bila 65:35 odstotkov v korist gostitelja), pri tem ostal živ, če se ne upošteva manjše rane ob očesu, tudi nepoškodovan. Občutek pa je, da bi tudi on lahko pokazal več, tudi on je imel svoje priložnosti, da tekmeca premaga, a jih ni izkoristil. Mnogi menijo, da tudi zaradi tega, ker je Joshuo preveč spoštoval in občudoval, čeprav je pred dvobojem zatrjeval, da je prišel po zmago.

"Zmagal je boljši, o tem ni dvoma. Sem pa pokazal, da se z njim lahko borim. A se moram še izboljšati, moram delati še več. Upam, da se mi bo še kdaj ponudila podobna priložnost, upam, da se bom še kdaj pomeril z Anthonyjem. Mlad sem, pred mano je še lepa kariera," je optimističen dve leti mlajši tekmec Joshue, 26-letni Parker.

Britancu manjka le še pas po verziji WBC, katerega lastnik je zaenkrat Američan Deonty Wilder, ki ga je Joshua po koncu dvoboja že začel tudi zbadati. A zagotovo bo imel Britanec v dvoboju z Američanom, če bo do njega sploh prišlo, težje delo kot proti Parkerju, za zmago bo potreboval boljšo predstavo. Wilder je doslej dobil vseh 40 dvobojev, 39 z "knockoutom", in slovi kot "ulični" boksar, ki vedno poskrbi za kakšno presenečenje.

"Wilder, gremo otročički. Naredimo to," je uradnemu napovedovalcu v mikrofon zavpil Joshua, ki pa ne želi v ZDA, izrazil je željo, da mora biti dvoboj v Veliki Britaniji. "Britanci smo preveč hodili v ZDA, navijači so zapravili preveč denarja s temi gostovanji. Želim boksati v Londonu, Cardiffu...," meni Joshua, ki si želi boksati tudi proti nekdanjemu svetovnemu prvaku, rojaku Tysonu Furyju.

Prav lahko pa se zgodi, da bo njegov naslednji tekmec nekdanji svetovni prvak po verziji WBA Aleksander Povetkin, ki je v soboto v Cardiffu v eni izmed predborb glavnega obračuna hudo pretepel domačega boksarja Davida Pricea, ki je s kratko izgubo zavesti končal na tleh, a kot so pozneje sporočili, je z njim vse v redu.