Drakšič: Čar OI je, da vedno kdo preseneti

Priprave judoistične slovenske reprezentance na OI potekajo po načrtih, o svojih ciljih so spregovorili Drakšič, Sraka...

Objavljeno
08. maj 2012 16.14
Posodobljeno
08. maj 2012 16.36
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si
Ljubljana - Ena številčnejših slovenskih odprav na letošnje olimpijske igre v Londonu bo gotovo judoistična, saj je mednarodne norme neposredno izpolnilo sedem reprezentantov. Luciji Polavder, Urški Žolnir, Raši Sraka Vuković, Ani Velenšek, Roku Drakšiču, Aljažu Sedeju in Matjažu Ceraju pa se bo morda med olimpijci pridružila še Vesna Đukić.

Predsednik Judo zveze Slovenije (JZS) Bogdan Gabrovec, ki bo v Londonu tudi v vlogi vodje slovenske olimpijske delegacije, je pojasnil, da priprave na olimpijske igre (27. julij - 12. avgust) potekajo po načrtih, piše STA. To je potrdil tudi generalni sekretar JZS Franc Očko, ki bo na OI v vlogi mednarodnega sodnika.

V slovenski reprezentanci se je iz Pekinga pred štirimi leti s kolajno vrnila domov le Polavderjeva (nad 78 kg), ki bo na Otoku branila odličje bronastega leska. Na minulem evropskem prvenstvu v Čeljabinsku je osvojila srebro, kar je lepa popotnica za nadaljevanje sezone.

Polavderjeva največ pozornosti namenja kondiciji

»Evropsko je za nami in lahko rečem, da je bila zame to dobra pregledna tekma, zadovoljna sem tudi z rezultatom, z borbami pa še ne najbolj. Na večjih tekmovanjih imam večjo tremo, tako da jemljem nastop v Rusiji bolj za dobro izkušnjo pred olimpijskimi igrami,« je dejala Polavderjeva in o pripravah na OI dodala: »Zdaj smo že začeli bazične priprave na OI, saj je kondicija zelo pomembna zlasti v moji kategoriji, kjer so tekmice tudi po 80 ali 90 kg težje od mene. Vadim tudi mete, ki so prav tako zelo pomembni, sledijo pa priprave v tujini, kjer bom skušala zamenjati čim več partnerjev za trening, čim več različnih borcev za občutek, ki bo na igrah zelo pomemben.«

Drakšič opozarja na veliko konkurenco

S pripravljenostjo je zadovoljen tudi Drakšič (do 66 kg), ki je v Čeljabinsku osvojil bron. S samimi OI se še ne obremenjuje. »S formo sem kar zadovoljen, kar sem dokazal tudi s tretjim mestom pred 14 dnevi na EP. Si pa želim to raven, kjer sem zdaj, še nadgraditi, saj bodo olimpijske igre vsi tekmeci pričakali maksimalno pripravljeni. Ta teden se mudimo na bazičnih pripravah na Pokljuki, potem nas čakajo priprave v borbah v tujini, Belorusiji in Španiji. Za nas bo pomemben tudi evropski pokal sredi junija v Celju, ki bo naša zadnja pripravljalna tekma, da preverimo, če smo na pravi poti in se pokažemo domačemu občinstvu,« je dejal Drakšič, ki se s tekmeci na OI dobro pozna, a obenem poudarja: »Ravno v tem je čar OI, da vedno kdo preseneti, na kar malo računam tudi sam. Nikoli se ne ve. V vseh kategorijah je okoli 15 borcev v širšem krogu kandidatov za odličja. Na samih igrah bo odločala tudi dnevna forma, o tem sem prepričan.«

Izkušeni Sraki manjka le še olimpijsko odličje

Najizkušenejša članica reprezentance je Raša Sraka Vuković (do 70 kg), ki je na EP prav tako osvojila bron, a kljub temu sama pravi, da še ni v pravi formi. »Resda bi glede na dosedanjo sezono in rezultate lahko sklepali, da sem že v formi, ampak jaz vem, da sem še daleč od želene ravni. V teh treh slabih mesecih do OI si želim predvsem še dvigniti formo, zlasti v kondicijski pripravi in moči. Ter seveda pri tem ostati 'cela', brez poškodb. Na to moram posebej paziti, saj to sodi zraven k mojemu emšu,« je v smehu povedala Sraka Vukovićeva.

»Sem že zelo izkušena tekmovalka, poznam se z nasprotnicami, tako da kakšne nove tehnike ne morem zdaj izumljati na novo, prav tako ne taktike. Lahko pa vplivam predvsem na samo pripravljenost, kar pa je zelo težko povsem natančno tempirati in zadeti, a upam, da mi bo uspelo,« je še dejala najizkušenejša slovenska judoistka, ki ji z velikih tekmovanj manjka le še olimpijsko odličje.