Kajakaši in kanuistke osmi na ekipni tekmi

Ekipni tekmi na EP v Tacnu Sloveniji nista prinesli pretiranega uspeha, obe posadki sta zaključili na osmem mestu. 

Objavljeno
02. junij 2017 10.30
Posodobljeno
02. junij 2017 10.30
bsa*Savšek
J. P., N. Gr., STA
J. P., N. Gr., STA

Tacen -Drugi tekmovalni dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah na brzicah v Tacnu se je za slovensko zastopstvo začel uspešno, saj so vse tri domače kajakašice uspešno opravile dopoldanske kvalifikacijske nastope in se v nedeljski polfinale, ki se bo začel ob 11.35, prebile že v prvi vožnji, v kateri je bila sicer najhitrejša Nemka Ricarda Funk.

Eva Terčelj je z enim dotikom postavila sedmi čas, Ajda Novak se je vratc ravno tako dotaknila enkrat in bila deveta, medtem ko je Urša Kragelj za rep ujela neposredno uvrstitev v polfinale, končala je namreč na 15. mestu kljub štirim kazenskim sekundam oziroma dvema dotikoma. Še pet kajakašic bo polfinale lovilo v drugi kvalifikacijski vožnji.

»Vesela sem, da sem si polfinale zagotovila že s prvo vožnjo. Imela sem sicer nekaj težav na začetku, potrebovala sem nekaj časa, da sem ujela tekmovalni ritem. Proga je pač zahtevna in zahteva popolno osredotočenost. V nedeljo si želim te napake popraviti, biti zbrana in odveslati tako, ko znam,« je za STA pojasnila Terčeljeva, v Tacnu že bronasta na svetovnem prvenstvu z ekipo.

Uspešna sta bila tudi kanuista Benjamin Savšek in Luka Božič, ki sta si že v prvo zagotovila nedeljski polfinale ob 12.20, medtem ko je moral Anže Berčič, ki je postavil 18. čas, še enkrat na tacenske brzice in skozi stranska vrata loviti še preostalih pet mest, ki so vodila v polfinale dvajseterice. Bil je uspešen, v drugo je postavil drugi čas. Savšek je bil zelo hitro na progi in je kljub dvema dotikoma in štirim kazenskim sekundam vpisal četrti najboljši čas, medtem ko je bil Božič z enim dotikom osmi. S konkurenco je uvodoma opravil Slovak Matej Benuš

»Zadovoljen sem z vožnjo, potreboval bom sicer še malce natančnosti, da v nedeljo ne bo dotikov, s časom pa sem zelo zadovoljen. Čoln je lepo tekel in upam, da bom odslej le še stopnjeval formo in bom v nedeljo še boljši,« je pojasnil predlanski evropski prvak in svetovni podprvak Savšek, ki je tudi na tacenskih brzicah že opravil s konkurenco v svetovnem pokalu.

Nadaljevalo se je nekoliko slabše. Kajakaši Peter Kauzer, Martin Srebotnik in Žan Jakše ekipne tekme evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Tacnu niso končali po željah domačih navijačev. Po dotiku in izpuščenih vratcih ter posledično 52 kazenskih sekundah so na koncu osvojili osmo mesto.

Zmagali so Čehi, ki so za 0,45 sekunde prehiteli Francoze, tretji pa so bili Poljaki, ki so zaostali 2,73 sekunde. Slovenci so na koncu imeli 52,49 sekunde zaostanka. Že pred tem so slovenske kanuistke Alja Kozorog, Nina Bizjak in Lea Novak osvojile osmo mesto med devetimi ekipami. Za zmagovalkami in branilkami naslova, Britankami, so zaostale 65 sekund. Srebro so osvojile Nemke s 6,08 sekunde zaostanka, bron pa Čehinje s 7,24 sekunde zamude.