Kajakaši zadovoljni z Riom, težavo predstavlja le promet

Direktor kajakaške reprezentance Andrej Jelenc je dejal, da so bili Slovenci zadovoljni z novembrskim testom proge v Riu.

Objavljeno
24. december 2015 11.15
acr*Jelenc SLOKA 2011
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Ljubljana - Slovenski kajakaši in kanuisti na divjih vodah so meseca novembra testirali progo v Riu de Janeiru, kjer bodo prihodnje leto potekale olimpijske igre. Prve priprave so sklenili zadovoljni in z dobrimi uvrstitvami na testni tekmi.

Njihove novembrske izkušnje je predstavil direktor kajakaške reprezentance Andrej Jelenc: »Sama proga, gre za umetni kanal, je zelo dobro urejena. Za nas je bilo kar presenečenje, ko smo prišli v Deodoro, kjer je ta slalom. Tukaj je res lepo urejen park, kjer bodo tudi olimpijska tekmovanja v gorskem kolesarstvu in BMX-u,« je prizorišče opisal Jelenc in dodal, da je proga nekoliko manj zahtevna kot nazadnje v Londonu, nekoliko manjši je padec. »Spremembe še bodo. Nekaj popravkov je bilo po testni tekmi, verjetno bo še kakšen popravek do marca, potem pa bo proga takšna kot za igre.«

A kot vselej kakšna proga komu bolj odgovarja kot drugemu, Jelenc pa je prepričan, da so se vsi najboljši tekmovalci nanje že navadili: »Morda so v prednosti tisti, ki imajo take proge doma, zato moramo tudi mi malo več trenirati na umetnih progah.«

Večina Slovencev bo v prihodnjih mesecih trenirala v Sydneyju na olimpijski progi v Penrithu ter v Dubaju, V Brazilijo pa se kajakaši vračajo maja po evropskem prvenstvu v Liptovskem Mikulašu. »Do evropskega prvenstva bo znana ekipa, ki nas bo zastopala na igrah, in potem gremo v Rio le še z ekipo za igre. Tja se nato vračamo na adaptacijo 14 dni pred igrami, kar bi moralo zadostovati za dobro pripravo. A na OI šteje le tisti dan, ko je tekma. Odločata dnevna forma in soočanje z olimpijskim bremenom."«

Taljat in Božič odlično prestala test proge

Med slovenskimi kajakaši in kanuisti sta se na testu v Riu najbolj izkazala Sašo Taljat in Luka Božič, ki sta zmagala med kanuističnimi dvojci, kajakaš Peter Kauzer je bil 10., kanuist Benjamin Savšek pa 11. A novembrski izidi nikoli niso pravi pokazatelj, na igrah pa bodo odločale tudi izkušnje.

»Ekipa bo verjetno podobna kot v Londonu. Tudi tam smo imeli kandidate za medalje, takrat se ni izšlo in mislim, da smo se vsi skupaj nekaj naučili in da se bomo znali bolje pripraviti na olimpijski nastop,« je ocenil Jelenc.

Promet predstavlja nočno moro

Prva brazilska izkušnja je bila za ekipo zelo pozitivna. Kašna dva kilometra od proge so Slovenci najeli hišo, kjer so bivali med treningi, tja pa se bodo še vračali, le med samimi olimpijskimi tekmovanji bodo zaradi boljše logistike stanovali v olimpijski vasi. Zelo pomembno je, da bodo do iger v Riu res dokončali enega od tunelov, ki bo občutno skrajšal potovanje na prizorišče.

»V tem trenutku je promet nočna mora, povsod se gradi za igre in posamezne reprezentance so za prihod na tekmo porabile tudi po dve uri in več, čeprav so bili nastanjeni le 20 km od proge. Mislim, da med igrami ne bo težav, saj običajno mesta takrat uredijo poseben olimpijski vozni pas,« je o prometu povedal Jelenc.

Pri hiši in drugih malenkostih je ekipi pomagala tam živeča Slovenka Suzana Pendič, ki sodeluje tudi z olimpijskimi komiteji iz Slovenije, Hrvaške in Srbije, lani pa je pomagala tudi slovenskim novinarjem med nogometnim svetovnim prvenstvom.

»To je zelo pomembno. Dogovorili smo se za najem pri lastniku, ki je tudi lastnik tamkajšnje privatne šole. Seveda smo šolo tudi obiskali, žal nam je le, da otroci nato niso smeli na ogled tekme, ki je bila zaprtega značaja. Ta lastnik zna angleško, kar je bilo pomembno, saj je za Rio skoraj nujno znanje portugalščine in lastnik nam je moral, denimo, pomagati tudi pri naročilu pic,« je še povedal Jelenc.

Razmere v Lagoi so slabe

Če so brazilski organizatorji poskrbeli za dobre razmere v Deodoru, pa povsem drugače velja za Lagoo, kjer bodo tekmovali kajakaši na mirnih vodah.

»Tam je voda zelo onesnažena in organizatorji napovedujejo nadzor. Tekma ta trenutek ni ogrožena, je pa zelo neprijetno, saj so na obali odplake in podobno. Neprijetna je trava, ki raste iz tal. Organizatorji obljubljajo, da bodo to uredili in to že pred nami, saj bodo v prvem tednu na isti progi nastopali veslači. Ena od idej v mednarodni zvezi pa je, da bi proizvajalcem čolnov dovolili izdelavo ščitnikov pred krmili, da se nanje ne bi nabirala trava in zavirala, kar pa je treba še potrditi,« pravi Jelenc.

Na igrah v Riu bo med drugimi tekmovala tudi Špela Ponomarenko Janić, ki na tem brazilskem prizorišču še ni bila, a je v mirnovodaški konkurenci poznavanje proge manj pomembno, najbolj na tekmo lahko vplivajo valovi in veter. Ponomarenkova v Riu ne bo trenirala, tja bo potovala neposredno pred igrami, le toliko prej, kolikor je potrebno za adaptacijo na vreme in uro.

»Nestrpno pričakujemo tudi njen nastop. Po tem, kako se je vrnila po porodu, sem zelo optimističen in tudi od nje pričakujem dober izid,« je zaključil Jelenc.